Anders Tegnell.
Anders Tegnell ska gå vidare till WHO, enligt Folkhälsomyndigheten. Men enligt Världshälsoorganisationen själva finns det inget kontrakt. - Foto: Anders Wiklund/TT och Duygu Getiren/TT

Oklart kring Anders Tegnells nya jobb: "Finns inget kontrakt"

I början av mars kom beskedet att Anders Tegnell går vidare från Folkhälsomyndigheten till WHO. Men enligt Världshälsoorganisationen själva finns det inget kontrakt, och det råder stor förvirring kring tjänsten.


En person som blev känd för svenskarna under den brinnande pandemin, när han ledde Sverige genom rekommendationer och smittspridning, var Anders Tegnell.

Men den 9 mars kom beskedet att statsepidemiologen lämnar sitt uppdrag hos Folkhälsomyndigeten och går vidare till Världshälsoorganisationen (WHO) i Genéve. Läs mer om det här.

"Sverige bidrar ytterligare till det globala arbetet med jämlik tillgång till vacciner mot covid-19 genom att Anders Tegnell får i uppdrag att arbeta för WHO i Genéve med den globala vaccinationsinsatsen", stod det i pressmeddelandet från FHM.

Foto: Jessica Gow/TT

I pressmeddelandet kommenterade även Tegnell själv den nya tjänsten med orden:

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner.

Oklart om Anders Tegnells tjänst på WHO finns

Men när Svenska Dagbladet når flera WHO-ansvariga råder det stor förvirring. De menar på att det är oklart vilken ny grupp som det egentligen handlar om, och inget kontrakt är påskrivet. WHO känner även att posten offentliggjorts för tidigt.

– Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion, säger taleskvinnan Fadela Chaib, till tidningen.

FHM å andra sidan, menar på att organisationen efterfrågat expertstöd till det globala vaccinarbetet, och att de utsett Anders Tegnell att ta sig an uppdraget.

Tegnell har i nuläget semester, men lämnade FHM den 14 mars, rapporterar SVD.

/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!