Tre av männen har arbetat för den ryska underrättelsetjänsten.
Tre av männen har arbetat för den ryska underrättelsetjänsten. - Foto: Christine Olsson/TT, Alexei Druzhinin/TT och Gustav Sjöholm/TT

FBI efterlyser ryska hackers – svenska företag har drabbats

FBI efterlyser fyra ryska hackare som ska ha slagit till mot företag i hundratals länder, där även svenska energiföretag har drabbats. Flera av männen har arbetat för den ryska underrättelsetjänsten.


FBI efterlyser fyra hackare som jobbat för Kreml. Under sommaren 2021 åtalades de fyra männen av USA:s justitiedepartement i två mål. Mikhail Mikhailovich Gavrilov, Pavel Aleksandrovich Akulov, Marat Valeryevich Tyukov har åtalats i samma mål, och Evgeny Viktorovich Gladkikh står ensam namngiven i det andra, rapporterar Expressen.

Åtalet som gäller hackertrion handlar om tusentals datorer och mer än 380 företag inom energisektorn mellan 2012 och 2018. Sverige är ett av de omkring 135 länderna som drabbades i attackerna. 

Hackarna ska ha jobbat för den ryska regimen

Hackertrion ska alla ha jobbat för den ryska regimen. Genom cyberattacker fick de tillgång till de drabbades nätverk och upprätthöll sedan åtkomsten. 

Cyberattackerna gav dem även tillgång till nätverk inom globala energiföretags produktionsanläggningar, exempelvis kärnkraftverk. 

Gladkikhs var, enligt åtalet, anställd av en statlig myndighet som beskrivs vara det ryska försvarsministeriets ledande forskningsorganisation, enligt Expressen. 

Ryska hackare efterlyses av FBI

Alla fyra hackare är nu efterlysta av den amerikanska federala polisen, FBI. 

– FBI och våra inomstatliga och internationella partners har laserfokus på att motverka det betydande cyberhot som Ryssland utgör mot vår kritiska infrastruktur, säger FBI:s biträdande chef Paul Abbate i ett uttalande. 

FBI befarar också att det är risk att hackertrion kommer fly och lämna landet, medan för Evgeny Viktorovich Gladkikh görs ingen sådan bedömning. 

UD:s belöning – Tio miljoner dollar för information

Det amerikanska utrikesdepartementet har tidigare utlyst en belöning på tio miljoner dollar för information som förhindrar internationella angrepp mot amerikanska personer eller amerikansk egendom. Information som leder till gripanden eller om personer fälls som planerar eller medverkar till den typen av brott – belönas också, skriver tidningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!