Några få män, som kallas för "siloviki", pekas ut som hans inre krets.
Några få män, som kallas för "siloviki", pekas ut som hans inre krets. - Foto: Alexei Nikolsky/TT och Sergei Chirikov/TT

Putins "siloviki" – elitmännen som står honom närmast

Den ryske presidenten Vladimir Putin omger sig med en allt mindre krets förtrogna. Några få män, som kallas för "siloviki", pekas ut som hans inre krets – och ska vara de enda han har förtroende för.


Den stora skara av ryska oligarker, de högt uppsatta tjänstemännen och politikerna, anses vara den ryska eliten. Men de som pekas ut vara de Vladimir Putin står allra närmst, och som han litar på mest, ska vara några få män – där många har tjänstgjort i KGB och anses ha konservativa och ofta konspiratoriska politiska åsikter. 

Gruppen kallas “siloviki”, vilket betyder “starka män”, och pekas ut att vara de enda presidenten lyssnar på, något som The Guardian redogör för. 

Sergej Sjojgu – Putins "siloviki"

Sergej Sjojgu och Vladimir Putin brukar jaga ihop. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Försvarsministern Sergej Sjojgu, 66, åker regelbundet tillsammans med Putin till Sibirien, där de jagar och fiskar. Under resorna poserar de ofta på bild tillsammans. Vissa bedömer Sjojgu vara den “siloviki” som står Putin närmast. 

Sjojgu har militärgraden armégeneral, trots att han aldrig har varit yrkesmilitär.

Sergej Sjojgu och Putin på en fisketur. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Sergej Narysjkin – Putins "siloviki"

Chefen för Rysslands utländska underrättelsetjänst, Sergej Narysjkin, 67, är enligt uppgift en före detta KGB-officer och har känt Putin åtminstone sedan 1990-talet. Han har tidigare varit talman för det ryska underhuset duman och Putins stabschef i Kreml. 

Aleksandr Bortnikov, Vladimir Putin och Sergej Narysjkin. Foto: Sergei Naryshkin/TT

Han anses vara en skicklig talare som ibland har presenterats som en potentiell efterträdare till Putin. 

I en intervju tidigare i år sa Narysjkin att förgiftningen av Kreml-kritikern Alexei Navalnyj var en västerländsk komplott för att stödja den ryska oppositionen, genom att välja ut ett martyr-offer. Han har även jämfört Ukrainas regering med Hitlers ockupation.

Nikolaj Patrusjev – Putins "siloviki"

Nikolaj Patrusjev, 70, är sekreterare för Rysslands nationella säkerhetsråd. Tidigare var han ledare för underrättelsetjänsten FSB. Han har känt Putin sedan 1970-talet, när de två männen arbetade tillsammans för KGB i Leningrad. 

Foto: Sergei Karpukhin/TT

I intervjuer har han visats vara lite av en konspirationsteoretiker som anser att västmakterna försöker förstöra Ryssland. 2015 sa han i en intervju att ”USA helst skulle vilja att Ryssland inte existerade över huvud taget”. 

Patrusjev har anklagats för att ha gett sitt godkännande till lönnmord och andra illegala operationer. Bland annat mordet som skedde 2006 på Aleksander Litvinenko, en tidigare KGB-agent.

Aleksandr Bortnikov – Putins "siloviki"

Chefen för FSB, den ryska underrättelsetjänsten, Aleksandr Bortnikov, 70, spelar en nyckelroll i att upprätthålla Putins kontroll över landet. Liksom Patrusjev är han kompis med Putin sedan 70-talet, då alla tre jobbade för KGB i Leningrad. Bortnikov anses också, liksom Patrusjev, ha varit inblandad i Litvinenko-mordet. 

Foto: Alexei Druzhinin/TT

Han beskrivs som allvarlig och lojal mot sin uppdragsgivare. Han gör vad han blir tillsagd utan några följdfrågor. 

Källor: The Guardian och Aftonbladet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.