Studien gjordes genom att undersöka 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost i 30 år.
Studien gjordes genom att undersöka 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost i 30 år. - Foto: Leif R Jansson/TT och Pexels

Avokado minskar risken för hjärtsjukdomar – enligt studie

Under 30 års tid har forskare studerat ungefär 100 000 människors kost. Enligt en ny studie finns det en koppling mellan att konsumera avokado och minskad risk för hjärtsjukdomar.


Att äta två eller fler avokador i veckan kan minska risken för hjärtsjukdomar med en femtedel, visar en ny studie publicerad i Journal of the American Heart Association, skriver Independent. 

Studien gjordes genom att undersöka 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost var fjärde år, i 30 år sammanlagt. 

Avokado minskar risken för hjärtsjukdomar – enligt ny studie 

Under dessa 30 år noterades 9 185 hjärtinfarkter och 5 290 strokes. 

Enligt studien minskade risken att få kranskärlssjukdomar med 21 procent hos de som ofta åt avokado, jämfört med de som inte åt. 

Man fann även att om man dagligen byter ut en halv portion margarin, smör, ägg, yoghurt, ost eller processat kött till samma mängd avokado minskar risken för hjärtsjukdom med 16 till 22 procent. 

Därför är avokado bra för hjärtat – enligt forskarna 

Avokado innehåller kostfibrer och vitaminer och mineraler som E-, K- och C-vitamin och även magnesium som är viktiga för kroppen. 

De innehåller även mycket enkelomättade fetter som hjälper till att skydda hjärtat genom att hålla lipoproteinernas nivåer i balans. 

Sambandet mellan att äta avokado och risken för strokes har forskarna ännu inte kunnat identifiera. Men studien kom fram till att det inte gav några ytterligare fördelar att ersätta avokado med andra växtbaserade fettkällor – exempelvis, nötter, olivolja och andra växtoljor. 

Forskarna betonar även att ingen enstaka matvara är lösningen för att upprätthålla ett hälsotillstånd, men att studien bevisar att avokado har möjliga fördelar för hälsan, skriver Independent

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!