Jan Björklund och Anette Brifalk
Jan Björklund och Anette Brifalk - Foto: Fanny Hällegårdh/TT, Stella Pictures

Jan Björklund om kampen för familjen och sönerna: "Gick inte"

Liberalernas tidigare partiledare och Sveriges nuvarande ambassadör – Jan Björklund och hans fru är säsongens sista gäster i "Tillsammans med Strömstedts". Nyheter24 har samlat allt du vill veta om hans fru och barn.


Jan Björklund har en lång karriär bakom sig inom politiken, bland annat som partiledare i Liberalerna från år 2007 till och med år 2019. Han har dessutom varit både vice stadsminister och utbildningsminister. 

Sedan 2020 har Björklund tjänsten som Sveriges ambassadör i Italien. Utöver hans politiska bakgrund har vi nyligen kunnat se honom i TV4:s underhållningsprogram Let's Dance. Han var med år 2020 och kom då kom på en fjärde plats. 

Ett annat program vi kommer att kunna se honom i är måndagens säsongsavslutning av “Tillsammans med Strömstedts”. Niklas Strömstedt och Jenny Strömstedt besöker då Jan Björklund och hans fru Anette Brifalk i Rom.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Jan Björklunds fru Anette Brifalk - så träffades de

Jan Björklund och Anette Brifalk träffades redan när de var 25 år. Efter att Anette hade avslutat universitetet fick hon en praktikplats på Folkpartiets riksdagskansli, där Jan var verksam i deras ungdomsförbund. 

– Det var en fest och jag fick Anette till bordet, så det var en ren slump. Om ingen försökt att "matchmakat", säger han i Tillsammans med Strömstedts. 

Paret flyttade ihop på 18 kvadratmeter, redan efter några veckor. Efter sex år förlovade de sig och är nu gifta och har levt med varandra i hela 35 år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Adoptionen - Jan Björklund förde fram tanken

Jan och Anette kämpade under flera års tid med att få barn. I Tillsammans med Strömstedts säger Anette att det var en lång och bitvis smärtsam tid för paret.

– Vi hade pratat om att bilda familj och plötsligt gick inte det. Det fanns inte med i beräkningen att det inte skulle gå, berättade Anette. 

Vidare berättar Jan att det var han som förde fram tanken på adoptivbarn, vilket paret sedan bestämde sig för. De fick tillslut ett samtal där de sa att det fanns tremånaders pojke från Korea som väntade på dem. 

Foto: Stella Pictures

Jan Björklunds barn - Jesper och Gustav

Jan och Anettes första barn, Jesper, hämtade de hem när han var tre månader. Jesper föddes år 2001 och är idag 20 år. 

Fyra år efter åkte de tillbaka till Korea för att hämta deras andra son, Gustav. Han föddes 2004 och är idag 17 år. Bara tre år yngre än storebrorsan alltså. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!