Experten svarar – det kännetecknar en kvinnlig stalker
Bland kvinnliga gärningsmän är stalkning det vanligaste våldsbrottet, men det är fler män som anmäls för stalkning. En av anledningarna är att kvinnor ofta inte upplevs som lika hotfulla, enligt Susanne Strand, forskare inom kriminologi vid Örebro universitet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ovälkomna besök, upprepade samtal från en person som man inte vill prata med, förföljelse och trakasserier har blivit mer och mer uppmärksammat de senaste åren.
Dessa är brott som faller in under stalkning. Nästan var tionde person i Sverige har någon gång blivit utsatt för stalkning, enligt en undersökning från Brå.
Skillnader mellan kvinnliga och manliga stalkers
Det finns skillnader mellan kvinnor som stalkar män och män som stalkar kvinnor. Studien “A study of women who stalk” visar att kvinnor som stalkar män i mindre mån riktar in sig på en främling, utan istället ofta riktar in sig på män som har en professionell roll i deras liv.
– Det är otroligt viktigt att anmäla den här typen av brott. Det handlar om att värna om ens integritet. Det finns en lag som heter ”lagen om olaga förföljelse” och den innefattar ett antal underbrott, säger Susanne Strand, forskare inom kriminologi vid Örebros universitet och fortsätter:
– Det vill säga olaga hot och ofredande med flera, och då kan man be om kontaktförbud. Då kan man samla ihop de brotten så de hamnar under olaga förföljelse, och då genererar det ett högre straffvärde.
Använder sig av känslomässig utpressning
En avhandling från Lunds universitet “Kvinnliga stalkare” uppvisar att kvinnor som stalkar har ett mindre konfrontativt beteende än män. Det är också ovanligt att kvinnliga stalkare överträder kontaktförbud.
Kvinnliga stalkare använder sig mer av känslomässig utpressning mot sina manliga offer. Syftet med deras förföljelse är ofta att få tillgång till offrets liv, eftersom de vill ha eller känner kärlekskänslor till offret.
Det är mer vanligt att män stalkar kvinnor. Ungefär en 80 till 85 procent av stalkarna som anmäls är män och någonstans 15 till 20 procent är kvinnor, enligt Susanne Strand.
– Då ska man komma ihåg att när det gäller våldsbrott så står kvinnor för ungefär 10 till 15 procent. Det gör att stalkning är ett vanligare våldsbrott bland kvinnor än andra våldsbrott. Men det är fortfarande fler män som stalkar och blir anmälda, säger Susanne Strand.
Kvinnor upplevs ofta som mindre hotfulla
En av anledningarna till att inte lika många kvinnor anmäls för stalkning är att kvinnor ofta inte upplevs som lika hotfulla, menar Susanne Strand.
Stalkning eller olaga förföljelse innebär att en gärningsperson begår upprepade handlingar mot samma person. Enligt polisens hemsida ska brotten vara upprepade kränkningar av den utsattas integritet.