Läkemedelsverket
Läkemedelsverket varnar för farliga ämnen i hudvård. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT och Janerik Henriksson/SCANPIX/TT

Hudvårdsprodukterna som kan skada inre organ: "Stor sorg"

Läkemedelsverket varnar nu för farliga ämnen i hudvårdsprodukter. En del krämer och hudblekningsprodukter kan orsaka skador på inre organ, och vissa av krämerna kan ge svåra hudskador.


Många hudblekningskrämer som säljs i svenska affärer innehåller farliga och förbjudna ämnen. Läkemedelsverket varnar nu efter en granskning som de gjort tillsammans med 45 kommuner i landet. 

När Läkemedelsverket granskade 600 hudkrämer hittades förbjudna ämnen i över 70 stycken av produkterna. De flesta av krämerna som innehöll förbjudna ämnen var hudblekningsprodukter. 

Kan skada huden och inre organ

Ett av ämnena som hittades var kvicksilver, som kan ge skador på kroppens inre organ. Även starka kortisonämnen hittades som kan orsaka hudskador.  

– Ska man sälja kosmetiska produkter så behöver man sätta sig in i vilka regler som gäller. Läkemedelsverket har tydlig och bra information på vår hemsida, säger Charlotte Björkbäck, utredare vid Läkemedelsverket, i intervju med TV4. 

Myndigheten: Butikerna kan inte komma undan sitt ansvar

Charlotte Björkbäck betonar i intervjun att butikerna måste ta sitt egna ansvar att produkterna som säljs är godkända av Läkemedelsverket. 

– Man behöver se till att man uppfyller alla krav innan man börjar sälja produkten, säger Charlotte Björkbäck till kanalen. 

Kritiska skönhetsideal

Även de blekningsprodukter som är godkända av Läkemedelsverket får kritik över att de säljs baserat på problematiska skönhetsideal. 

– Vi måste ha en större förståelse för varför människor använder dem. Jag känner en sorg över att människor som ser ut som mig har så djupt inrotat att vi behöver använda ljusningsprodukter och krämer för att vara vackra. Vithetsnormen gör att människor tycker, tänker och tror att de är vackrare om de är ljusa, säger Aysha Jones, som jobbar inom skönhetsbranschen och är grundare av svenska Black lives matters, i intervju med TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.