Nato Sverige
Magdalena Andersson meddelade under onsdagen att Sveriges säkerhetsanalys kan vara klar tidigare än beräknat. - Foto: Jessica Gow/TT och Virginia Mayo/TT

Så skulle Natomedlemskap påverka Sveriges säkerhet

Ett svenskt Natomedlemskap innebär en avvägning av risker på kort och lång sikt, enligt Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
– Det skulle åtminstone leda till en större avskräckning, säger han.


Vid lunchtid under onsdagen inleddes den gemensamma pressträffen med Finlands statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson

Sanna Marin meddelade då att Finlands beslut om Nato väntas inom kort. Samtidigt meddelade Magdalena Andersson att Sveriges säkerhetsanalys kan vara klar tidigare än beräknat. 

Ryssland: Vidtar åtgärder vid Östersjön om Sverige går med i Nato

Knappt ett dygn efter att Finland presenterade sin säkerhetspolitiska analys om ett eventuellt medlemskap i Nato kom hotfulla varningar från Ryssland. 

”Några fler samtal om en kärnvapenfri status i Baltikum kommer inte kunna äga rum, balansen måste återställas”, sa Dmitrij Medvedev, ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Vad skulle Natomedlemskap innebära för Sverige?

Men vad skulle det egentligen innebära militärt för Sverige att gå med i Nato? Skulle Sverige får ett starkare försvar med ett Natomedlemskap? Den frågan får Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, i en intervju i Studio Ett.

– Ja, det skulle ju åtminstone leda till en större avskräckning, en större avskräckningsförmåga. Poängen med Nato är inte att man ska kriga, utan att man tillsammans ska ha en militär förmåga som gör att Ryssland inte vågar angripa eller ägna sig åt utpressning, svarar Magnus Christiansson. 

Magnus Christiansson: "Just nu finns luckan att röra sig mot Nato"

Magnus Christiansson menar att mycket handlar om timing, och att det är en fråga om risker, när det kommer till ett potentiellt svenskt Natomedlemskap. 

– Om vi tar risken av att irritera ryssarna nu, när de har bundit ner stora delar av sin armé i Ukraina, eller ska vi vänta till en senare tidpunkt? Då kanske vi utsätts för risken av en ännu större aggression som blir riktad mot oss. Så luckan finns just nu, förklarar han och fortsätter: 

– Just nu finns luckan att man kan röra sig mot Nato utan att Ryssland egentligen kan göra så mycket militärt. Det är det som driver finnarna och gör att de så fort som möjligt vill få in den här ansökan, och det i sin tur spiller över på den svenska processen, säger Christiansson i Studio Ett

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!