Upploppen i ryska medier
Påskhelgens våldsamma upplopp rapporteras om i ryska medier och propagandakanaler. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Johan Nilsson/TT

Så beskrivs upploppen i Sverige – i ryska medier: "Krig"

Påskhelgens våldsamma upplopp rapporteras om i ryska Kremlvänliga medier. I propagandakanalen RT förmedlas en bild av att Sverige har "översvämmats av migranter" och att våldet inte bör förvåna någon.


Under påskhelgen fick högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen på flera orter i Sverige. Beslutet startade våldsamma upplopp och kravaller mot polisen i bland annat Örebro, Linköping och Norrköping.

Så har ryska medier rapporterat om upploppen i Sverige 

I Ryssland har den statliga nyhetsbyrån Tass skrivit om upploppen i Sverige, rapporterar Expressen. 

Men de medier som gett händelserna mest uppmärksamhet är de Kremltrogna propagandakanalerna. 

På en rysk sajt, som fokuserar just på nyheter om Sverige, har man använd videomaterial från den högerextrema sajten Samnytt. 

I sajtens artiklar skrivs det att det varit kravaller i “hela Sverige”, och området Rosengård i Malmö beskrivs som “det världskända gettot”, enligt Expressen. 

Rasmus Paludans beskrivs som "sofistikerad" i rysk media 

Det skrivs även att Rasmus Paludan varit “sofistikerad” i sitt val av plats och tidpunkt vad gäller hans koranbränningar. Detta ska ha syftat till Paludans val av invandringstäta områden under ramadan. 

Även de mest kända propagandakanalerna, RT och Sputnik, har rapporterat om upploppen i Sverige. 

RT har exempelvis publicerat en text innehållandes ett Twitterinlägg från en högerextremist, som handlade om att använda “verkanseld” mot de som deltagit i upploppen. 

Rysk media om upploppen: "Sverige har översvämmats av migranter"

I ett tv-inslag syns rörliga bilder från upploppen, något som kommenteras av en expert. Experten är författaren och bloggaren Thomas Röper, född i Tyskland men bosatt i Ryssland. Under invasionen av Ukraina har Röper spridit flera av Putinregimens påståenden på sin blogg. 

– Med start i flyktingkrisen 2015 så har Sverige översvämmats av migranter, säger experten angående upploppen, enligt Expressen. 

Experten säger att våldet inte borde förvåna någon, och menar att Sverige har fått en kriminalitet som liknar “krig”. 

"De använder Sverige som ett dåligt exempel"

Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att den typen av rapportering om upploppen är ett återkommande ryskt budskap. 

– De använder Sverige som ett dåligt exempel på vad liberalism kan resultera i. För svenskt vidkommande så kan det försämra Sveriges rykte men också att det ökar splittringen i Sverige, för att försvaga Sverige och underminera tilltron till myndigheter och media, säger Wagnsson till Expressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.