Så luktar det i ett bårhus.
"Vi lever i ett samhälle där vi har en ganska stor distans till döden." - Foto: Federico Gambarini/AP/TT och Mikael Fritzon/TT

Obduktionsteknikern: Så luktar det i ett bårhus – oväntade jämförelsen

Sött är ett ord som ofta används för att beskriva lukten av lik. Obduktionsteknikern Julia berättar nu, i "Verkligheten i P3", hur hon skulle beskriva lukten som uppstår i ett bårhus.


Vårdprogrammet på gymnasiet skulle egentligen leda till ett framtida yrkesliv som barnmorska. Men när då 19-åriga Julia tog studenten började hon i stället att arbeta som obduktionstekniker.

Obduktionsteknikern: "Inte van att vara nära döden"

I dag studerar Julia till lärare och har inte arbetat som obduktionstekniker på flera år. Men i "Verkligheten i P3" berättar hon om hur hennes dagar, som då kretsade kring döden, såg ut – och hur en klinisk obduktion går till.

– När mina kompisar kanske flyttade till England och jobbade som au pair ett tag, gick jag omkring på ett bårhus. Man är ju liksom inte van att vara nära döden, vi lever i ett samhälle där vi har en ganska stor distans till döden, säger hon i dokumentären.

Julia arbetade med klinisk obduktion vilket oftast innebär att man obducerar äldre avlidna personer som dött av relativt naturliga orsaker. Men när det gäller de rättsmedicinska fallen kan personerna som gått bort vara i alla möjliga åldrar.

Nyheter24 har tidigare pratat med rättsläkaren Björn Bäckström. Läs mer om hur hans dagar på jobbet ser ut här.

Så luktar det i ett bårhus

En fråga, som ställs till de flesta som har hand om döda kroppar, är hur en död människa luktar. Julia berättar nu hur hon skulle beskriva lukten av ett bårhus.

– Det luktar lite ostkyl, säger Julia i dokumentären.

Hon berättar även hur viktigt det är för personalen att bevara den avlidna personens värdighet.

– Man ska bete sig som att det är en levande person man har att göra med, vilket känns jättemakabert när man sågar någon i huvudet, men mentalt ska man tänka att personen hör allt man säger, säger Julia i "Verkligheten i P3".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!