Visselblåsaren Daniel Ellsberg varnar Sverige
Daniel Ellsberg läckte "The Pentagon Papers". - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Visseblåsarens varning till Sverige: Nato är en "självmordspakt"

Visselblåsaren Daniel Ellsberg menar att Sverige bör hålla sig utanför Nato och istället höja sitt försvarsanslag. I en intervju med DN varnar han för att försvarsalliansen är en "självmordspakt".


Amerikanske Daniel Ellsberg, 91, anses av många vara en av världens mest kända visselblåsare. På 1960-talet arbetade han för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och tog fram underlag till USA:s kärnvapenpolicy. Därefter vände han och blev istället visselblåsare och läckte bland annat hemliga dokument om Vietnamkriget. Idag är han en stark Natomotståndare. 

Visselblåsaren Daniel Ellsbergs varning till Sverige: Nato är en "självmordspakt" 

Ellsberg menar nu att Sverige bör hålla sig utanför Nato och istället höja sitt försvarsanslag och söka bilaterala överenskommelser för att stärka försvarsförmågan. Det säger Ellsberg i en intervju med Dagens Nyheter. 

– Kärnvapen är ju hörnstenen i försvarsalliansen. Natos kärnvapendoktrin bygger på att slå till först, ”first use”. Trots vetskapen om att ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle orsaka en nukleär vinter som skulle utrota den absoluta merparten av människosläktet. Det är en självmordspakt ni ansluter er till, säger Daniel Ellsberg till tidningen, men rättar sig sedan:

– Det rätta ordet är inte suicid (självmord), utan omnicid (allas död).

Ellsberg menar att Sverige nu lierar sig med “de mörka krafterna som sysslar med kapprustning och hotar att utplåna mänskligheten”, när vi egentligen borde stå som en global moralisk pelare, säger han till DN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!