Fredag 27 Maj
Stockholm

Piloten svarar: Här ska du sitta i flygplanet vid en krasch

Piloten svarar – bästa platsen vid flygkrasch
Maria Pettersson har jobbat som pilot sedan 2014. Foto: Instagram/pilotmaria och Pexels

Alla har vi olika preferenser gällande var vi vill sitta på ett flygplan. Vissa vill ha ett säte vid vingen, och andra vill kanske sitta så långt bort från toaletterna som möjligt. Men vilken är egentligen den bästa platsen om det värsta inträffar?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte särskilt ovanligt att vara lite pirrig i magen när man befinner sig flera tusen meter upp i luften. Men för vissa upplevs det läskigare än för andra, och den där rädslan att planet ska störta kanske ständigt ligger latent i bakhuvudet. 

Här kan du läsa om vad som händer om bägge flygplansmotorerna dör

Så ska du som passagerare göra vid en flygplanskrasch 

Nyheter24 har pratat med piloten Maria Pettersson som betryggande nog kan intyga om att hon, under sina åtta år i yrket, aldrig är rädd i cockpit. Hon förklarar även att flyg, statistiskt sett, är det säkraste sättet att transportera sig på. 

Men om det värsta skulle inträffa, hur ska man egentligen som passagerare göra vid en flygkrasch för att ha bäst förutsättningar? 

– Då ska man göra vad flygvärdinnorna säger. För de har tränat på hur man ska sitta och vad man ska göra för att ha den största chansen till överlevnad som möjligt, förklarar Maria.  

Var ska man sitta på planet vid en flygkrasch?

Var man brukar gilla att sitta på flygplanet beror ofta på personlig preferens. Vissa vill kanske sitta nära toaletten, eller långt ifrån, och andra vill kanske undvika ett säte i mitten till varje pris. Men för de som är flygrädda visar det sig vara svårt att veta exakt vilken plats som är mest fördelaktig ur säkerhetssynpunkt. 

Foto: Pexels

– Alla kan ha olika fördelar. Sitter man långt fram så sitter man nära en nödutgång och då kommer man av planet först. Men skulle det vara så att man kraschar, då kanske man kraschar med nosen först och då kanske man vill sitta längst bak, förklarar Maria och fortsätter:  

– Men om vi till exempel landar på vatten så använder vi inte nödutgångarna längst bak. Så det är lite beroende på vad för scenario som skulle hända. 

Piloten: Så ska du tänka om du är flygrädd

Om du är nervös inför din nästa flygning ska du med andra ord inte oroa dig alltför mycket om var i planet du kommer tillbringa resan, förklarar Maria. 

– Man ska inte behöva tänka på det något större om man är flygrädd och bokar en biljett. Då spelar det nog ingen större roll vart man sätter sig. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela