Överläkare Magnus Gisslén pratade med Nyheter24 om apkoppor.
Överläkare Magnus Gisslén pratade med Nyheter24 om apkoppor. - Foto: AP/TT, Johanna Ewald St Michaels

Experten om risken för att apkoppor muterar sig: Ska inte uteslutas

Nyheter24 kontaktade Magnus Gisslén, överläkare och professor, och diskuterade apkoppor. Hur smittsamt är det och vad ska man göra om man misstänker att man blivit smittad?


Så tidigt som i veckan valde regeringen att klassa apkoppor, som just nu sprider sig i Europa, för allmänfarlig sjukdom. Med allmänfarlig sjukdom menas det att det är "en smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser”.

Men hur allvarligt är egentligen apkoppor, och finns det risk för ytterligare karantän såsom med covid-19?

Så hög är risken för karantän

Inte om man frågar Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

– Inte som det ser ut nu. Apkoppor är inte lika smittsamt som covid-19. Det smittar framför allt vid nära kontakt, så just nu ser jag inte en sådan risk. Däremot är det viktigt att vi håller ögonen på smittspridningen, och eftersom den klassas som en allmänfarlig sjukdom är den anmälningspliktig och smittskyddsåtgärder gäller, som till exempel smittspårning och förhållningsregler för smittade och misstänkt smittade, säger han till Nyheter24.

Apkoppor kan visa sig genom blåsor på kroppen, främst vid könsorganen. Bildkälla: AP/TT

Så stor är risken att apkoppor muterar

På frågan om det finns en risk för att apkoppsvirus muterar likt covid-19, svarar Magnus Gisslén att risken för mutationer alltid existerar när det handlar om virus. Däremot är apkoppor inget virus som är känt för att mutera snabbt.

– När det gäller det här viruset så kan man förstås tänka sig att det muterar och blir mer smittsamt om tillräckligt många smittas. Så man ska inte utesluta det. Samtidigt finns inga hållpunkter på att det håller på att bli någon stor spridning som det ser ut nu. Men det går inte att utesluta.

Symtom på apkoppor

Det allra viktigaste vid tecken på symtom är att kontakta vården, poängterar Gisslén. Detta eftersom det inte är en lätt diagnos att ställa.

– Man får blåsor, men det brukar börja med lätt feber och sjukdomskänsla innan blåsorna kommer. Utslaget börjar ibland i ansiktet men ofta finns blåsorna på och runt könsorganen och ljumskarna. Svullna och ömma lymfkörtlar är också ett symtom. Får man utslag och misstänker att det kan röra sig om apkoppor så ska man höra av sig till sjukvården och se till att det blir en provtagning. Det har man en skyldighet att göra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!