Tisdag 27 Sep
Stockholm

Överläkaren svarar: Så startade spridningen av apkoppor

Hur startade egentligen spridningen av apkoppor?
Hur startade egentligen spridningen av apkoppor?. Foto: AP/TT, Johanna Ewald St Michaels

På kort tid har apkoppor spridit sig till Europa. Men hur startade egentligen spridningen? Nyheter24 frågade överläkaren Magnus Gisslén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyligen kallade WHO till krismöte angående spridningen av apkoppor runtom i Europa.

Så sent som i veckan konstaterades det första fallet av apkoppor i Sverige. Här kan du läsa mer om det.

Så startade spridningen av apkoppor

Magnus Gisslén är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. I en intervju med Nyheter24 berättar han om hur spridningen av apkoppor startade.

– Det är ett virus som är väldigt likt smittkoppsviruset. Smittkoppor utrotades på 1980-talet och då vaccinerade man fram till 1976 i Sverige. Det är ett väldigt likartat virus, men smittkoppor var mycket mer smittsamt och hade också en högre dödlighet. Av de som blev sjuka var det ungefär en tredjedel som dog. Så är det inte med apkoppor, inleder Gisslén.

Hur många varianter av apkoppor finns det?

Han förklarar att det finns två varianter av apkoppor, vilket upptäcktes på 1970-talet i Kongo.

– De två varianter man känner till är genetiskt distinkta varianter. Den ena kallar man centralafrikanska varianten eller Kongovarianten och den andra är västafrikansk och finns i flera länder, bland annat i Nigeria. Kongovarianten verkar ge en lite allvarligare sjukdomsbild. De flesta som får det har haft direktkontakt med djur och det är inte bara apor, utan det kan vara gnagare och en del andra djur, säger Gisslén och påpekar att några procent av de som drabbats av Kongovarianten avlidit.

Det är också Kongovarianten som smittar något lättare än den västafrikanska varianten.

Utbrott bland barn i USA

USA fick för ett antal år sedan ett utbrott bland barn efter att man importerat gnagare, som sedan såldes i djuraffärer.

– Det som är nu med utbrottet i Europa, framförallt i Storbritannien, Spanien, Portugal och en del andra länder är att det har varit lindriga fall. där de smittade tillfrisknat utan behandling.

Vilka drabbas av apkoppor?

På frågan om hur och vilka som smittas, menar Gisslén att det främst är unga män som har sex med andra män. Främst handlar det då om en sexuell överförbar smitta, men exakt i vilken omsträckning viruset sprider sig är inte riktigt helt klart ännu.

– Det kan räcka med att man har en nära kontakt för att bli smittad. Apkoppor kan också spridas via droppsmitta, men man vet inte riktigt med den variant som nu upptäckts i Europa. Bilden är lite annorlunda jämfört med tidigare och att den verkar spridas bland män som har sex med män vid sexuell eller annan nära kontakt är inget vi sett tidigare, säger Magnus Gisslén till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Schackstjärnan Carlsen: Niemann fuskar

Publicerades: 1 timme sedan

Rekordblött på Kanarieöarna

Publicerades: 1 timme sedan

Fem döda i huskollaps i Nairobi

Publicerades: 1 timme sedan

Högt pris på corgihundar efter drottningens död

Publicerades: 2 timmar sedan

Studie i värmebölja förvånade – viktras en risk

Publicerades: 2 timmar sedan

Polis påkörd vid fordonskontroll

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.