Hur startade egentligen spridningen av apkoppor?
Hur startade egentligen spridningen av apkoppor? - Foto: AP/TT, Johanna Ewald St Michaels

Överläkaren svarar: Så startade spridningen av apkoppor

På kort tid har apkoppor spridit sig till Europa. Men hur startade egentligen spridningen? Nyheter24 frågade överläkaren Magnus Gisslén.


Nyligen kallade WHO till krismöte angående spridningen av apkoppor runtom i Europa.

Så sent som i veckan konstaterades det första fallet av apkoppor i Sverige. Här kan du läsa mer om det.

Så startade spridningen av apkoppor

Magnus Gisslén är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. I en intervju med Nyheter24 berättar han om hur spridningen av apkoppor startade.

– Det är ett virus som är väldigt likt smittkoppsviruset. Smittkoppor utrotades på 1980-talet och då vaccinerade man fram till 1976 i Sverige. Det är ett väldigt likartat virus, men smittkoppor var mycket mer smittsamt och hade också en högre dödlighet. Av de som blev sjuka var det ungefär en tredjedel som dog. Så är det inte med apkoppor, inleder Gisslén.

Hur många varianter av apkoppor finns det?

Han förklarar att det finns två varianter av apkoppor, vilket upptäcktes på 1970-talet i Kongo.

– De två varianter man känner till är genetiskt distinkta varianter. Den ena kallar man centralafrikanska varianten eller Kongovarianten och den andra är västafrikansk och finns i flera länder, bland annat i Nigeria. Kongovarianten verkar ge en lite allvarligare sjukdomsbild. De flesta som får det har haft direktkontakt med djur och det är inte bara apor, utan det kan vara gnagare och en del andra djur, säger Gisslén och påpekar att några procent av de som drabbats av Kongovarianten avlidit.

Det är också Kongovarianten som smittar något lättare än den västafrikanska varianten.

Utbrott bland barn i USA

USA fick för ett antal år sedan ett utbrott bland barn efter att man importerat gnagare, som sedan såldes i djuraffärer.

– Det som är nu med utbrottet i Europa, framförallt i Storbritannien, Spanien, Portugal och en del andra länder är att det har varit lindriga fall. där de smittade tillfrisknat utan behandling.

Vilka drabbas av apkoppor?

På frågan om hur och vilka som smittas, menar Gisslén att det främst är unga män som har sex med andra män. Främst handlar det då om en sexuell överförbar smitta, men exakt i vilken omsträckning viruset sprider sig är inte riktigt helt klart ännu.

– Det kan räcka med att man har en nära kontakt för att bli smittad. Apkoppor kan också spridas via droppsmitta, men man vet inte riktigt med den variant som nu upptäckts i Europa. Bilden är lite annorlunda jämfört med tidigare och att den verkar spridas bland män som har sex med män vid sexuell eller annan nära kontakt är inget vi sett tidigare, säger Magnus Gisslén till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.