Billigaste resan
Är du sugen på att resa i sommar? Än är det inte för sent att göra klipp. - Foto: Pexels och Pontus Lundahl/TT

Så får du den billigaste resan – dyra fällan många går på

Är du sugen på att resa i sommar? Även om du är sent ute kan du fortfarande göra fynd. Reseexperten Lottie Knutson förklarar vad du ska tänka på för att få den billigaste flygresan, och vilka missar du ska undvika för att skona plånboken.


Du är sannerligen inte ensam om du är på jakt efter en resa till värmen under den kommande sommaren. Och ju längre du väntar, desto högre är risken att priserna går upp. 

Men det finns fortfarande chans att göra klipp, enligt Aftonbladets reseexpert Lottie Knutson. Det finns gott om platser, men efterfrågan på vår- och sommarresor ökar, förklarar hon. Priserna på de mest attraktiva avgångarna drivs upp snabbt, men man kan fortfarande göra fynd om man letar runt. 

Så får du billigaste flygresan 

För att få resan så billig som möjligt kan man försöka göra tvärtom mot de flesta andra resenärer. 

– Det kostar ju mest under framför allt skolloven och till de attraktiva resmålen. Sen kan man försöka planera avresan till en tisdag eller ibland söndag, för det är inte lika vanligt, säger Lottie Knutson till Aftonbladet.

Hit ska du åka för billigast flygbiljetter

Hon förklarar även hur man kan göra fynd genom att åka till destinationer som många just nu inte väljer. Knutson ger Baltikum och Polen som exempel, där hon menar att man kan göra fynd – troligtvis till följd av på kriget. Även Grekland och Turkiet kan just nu vara prisvärda av samma skäl.  

Ytterligare ett tips är att kolla charterbolagens erbjudanden. Även om man inte är ute efter just en charterresa erbjuder de ofta enbart flyg. Charterbolagens flygavgångar ändras mer sällan än vanliga flygningar.  

Dyra fällan många går på när de bokar flygbiljetter

Många använder sig av jämförelsesajter när de bokar sina flygresor. Något som Lottie Knutson menar är bra för att få en överblick, men hon avråder från att boka resan därigenom. 

– Boka aldrig via olika onlineaktörer, det är så många som har blivit blåsta på det, utan boka alltid direkt med flygbolaget. Då försvinner mellanhänderna. Det är ändå till flygbolaget man måste vända sig till för att få tillbaka pengar vid flygändringar till exempel, förklarar hon för tidningen.   

Så undviker du att bli lurad när du bokar resor 

Lottie Knutson menar att man ska boka via etablerade aktörer som skötte sig under pandemin, då det “minskar risken att bli lurad”. 

– Det är en jätteviktig grej, att inte låta sig luras av vissa aktörers egna påhittade betalningsregler. Det är normalt att man får räkna med en tusenlapp eller två i handpenning eller förskottsbetalning för en paketresa. Men det finns aktörer som tar väldigt stora summor i förskott. Vi kan prata 7 000 eller 8 000 kronor, ibland ännu mer och det är riskfyllt, säger hon till tidningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!