Lördag 25 Jun
Stockholm

Nya kattlagen du inte får missa – börjar gälla efter årsskiftet

Nya kattlagen börjar gälla från och med 1 januari 2023.
Nya kattlagen börjar gälla från och med 1 januari 2023. Foto: Unsplash

Har du en katt hemma? Då får du inte missa att registrera lille missen hos Jordbruksverket, något det blir lag på i januari 2023.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Katter är en del av många svenska familjer. Och som för många husdjur krävs det att ha koll på vilka lagar som gäller när man går i tankar av att utöka familjen med en liten pälskling.

Ny kattlag den 1 januari 2023

Men det är inte enkelt att hålla koll på vad som behövs göras inför köp av husdjur. Det fick Sveriges Radio höra i intervjun med två kattägare, som inte alls hade koll på den nya lagen som börjar gälla 1 januari 2023.

Från och med årsskiftet blir det nämligen regel att registrera din katt hos Jordbruksverket – alltså blir det från och med nästa år olagligt att äga en katt som inte är registrerad hos Jordbruksverket.

Bildkälla: Unsplash

"Kan kommuniceras bättre"

Informationen verkar ha gått obemärkt förbi för många kattägare. Enligt Sveaks register var det bara 337 katter som registrerades under 2022 års första halvår.

– Det hade jag inte koll på. Generellt tycker jag, när det har allt med djurlagar att göra, att det kan kommuniceras bättre, säger Sofia från Växjö i en intervju med Sveriges Radio.

Det gäller för den nya kattlagen

Anders Elfström arbetar på Jordbruksverket. I intervjun försäkrar han kattägare om att det inte är någon fara om man inte hunnit registrera sin misse innan årsskiftet.

– Lagkravet kommer naturligtvis att gälla. Katten ska vara märkt och den ska vara registrerad. Sedan är det alltid så att det tar lite tid innan man har byggt upp ett fullständigt register, men det blir inga omedelbara konsekvenser om man inte gjort det innan den 1 januari, avslutar han i intervjun med Sveriges Radio.

/
Lag
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.