Diamant berättar om vikten av att träffa människor som kan guida en rätt i livet.
Diamant berättar om vikten av att träffa människor som kan guida en rätt i livet. - Foto: Duygu Getiren / Jessica Gow / TT

Diamant Salihu berättar om mannen som knivhögg sig på asylboendet

Diamant Salihu berättar i "Sommar i P1" om asylboendet i Dalarna och om mannen som får avslag och hugger sig med en kniv i magen. Han berättar också om hur viktigt det är att träffa människor som kan guida en rätt i livet.


Diamant Salihu, 39, är grävande reporter på Sveriges Television och har länge bevakat delar av den gängkriminalitet som finns runt om i Stockholm. 

Förra året tilldelades han Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst och nominerades till det prestigefyllda priset European Journalist of the Year.

Kanske är det inte heller förvånansvärt att Diamant i sitt sommarprat, i Sommar i P1, delar med sig av sin bakgrund som ledde honom till den journalist han är idag.

Salihu: "Sorg för de som inte får stanna"

När Diamant Salihu flyttar med sin mamma, lillasyster och farfar till ett asylboende utanför Falun i Dalarna bor de i långa korridorer med människor från hela världen.

Där upplever Diamant och hans familj glädje och sorg för de som får stanna och de som blir utvisade.

– Min starkaste minnesbild är mannen från Palestina som får avslag och i desperation hugger sig i magen med kniv. Jag har tänkt på honom och hur det gick för honom. Han hade barn i min och min systers ålder, säger han.

Diamant i Sommar i P1 2022: "Sveriges Chicago"

I sommarpratet säger han att föräldrarna är konstant oroliga och våndas inför framtiden. Men under våren 1992 får de äntligen beskedet och får stanna i Sverige, då flyttar de till en lägenhet i Borlänge.

Tiden i Borlänge beskriver han som "Sveriges Chicago", en historia vars detaljer han inte vill gå in på. 

Ljuset i livet och i Sverige blir språket och sporten, som blir en språngbräda för Diamant och hans syster in i det svenska samhället. Det leder också till journalistiken, och under gymnasiet arbetar han extra på Borlänge Tidning. 

Salihu: "Behövs människor som kan guida en rätt"

Under den första tiden i Sverige träffar hans mamma, via en praktikplats på det lokala äldreboendet, Nils som ser till att familjen landar rätt i Sverige.

Nils ger Diamants första svenska bok, det är "Raskens: En soldatfamiljs historia" skriven av Vilhelm Moberg. Boken tycker han påminner om det liv han lämnat några år tidigare.

– Vore det inte för Nils och för andra som honom så vet jag inte hur mitt och min familjs liv hade sett ut idag. Det är viktigt att komma ihåg att Sverige med sin otroliga välfärd, starka yttrandefrihet och syn på jämlikhet är ett extremt land för många som kommer från andra delar av världen. Då behövs människor som kan guida en rätt.

Här kan du lyssna på Diamant Salihus sommarprat 2022

Diamant Salihu är en av sommarvärdarna i Sommar i P1 2022. Hans sommarprat sänds måndagen 27 juni och går att lyssna på i Sveriges Radios kanaler.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.