900 SAS-piloter väntas strejka natten till onsdag 29 juni
900 SAS-piloter väntas strejka natten till onsdag 29 juni - vad händer nu? - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Johan Nilsson/SvD/TT

900 SAS-piloter hotar om strejk inatt – det händer om du drabbas

Natten till onsdag väntas omkring 900 SAS-piloter gå ut i strejk. Vad är det som händer – och hur vet jag om mitt flyg drabbas? Vi vet!


Kökaoset på Arlanda, med timslånga köer, missade flyg och allmänt kaos har knappt ordnat upp sig innan en ny oro riskerar att sätta stopp för svenskarnas semesterplaner.

I snart tre veckor har piloter på SAS varnat om att ge sig ut i strejk om inte ett nytt kollektivavtal mellan flygbolaget och pilotfacket i Sverige, Danmark och Norge tas fram. 

Deadline är vid midnatt natten till onsdag 29 juni, och då väntas omkring 900 piloter lägga ner arbetet i protest.

SAS strejk 2022: Kan drabba tiotusentals varje dygn

Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, väntas strejken drabba omkring 200-250 avgångar, och mellan 20-30 000 passagerare per dygn. Till TT beskriver hon strejken som ”obegriplig och tondöv” – och dessutom väldigt otajmad:

– Just nu är det högsommar och ett väldigt tryck på bokningar. Så om ett flyg ställs in så är det svårt att hitta alternativ.

Foto: Vidar Ruud/TT

Varför vill SAS-piloter strejka sommaren 2022?

Flygbolagen drabbades hårt i pandemin och blev tvungna att göra sig av med personal. Enligt Svensk Pilotförening handlar den pågående konflikten om att SAS vägrar återanställa de 560 piloter som blivit uppsagda, rapporterar Arbetet.

Istället använder man sig av piloter från SAS Link och SAS Connect – två nystartade dotterbolag vars anställda har betydligt sämre villkor än moderbolagets piloter.

Vilka flyg drabbas av SAS strejk?

Ska du ut och flyga i närtid och orolig för att ditt flyg kommer drabbas av den väntade pilotstrejken? På SAS hemsida kan du följa statusen för respektive flight – klicka här.

Om din flight har en "Trolig att ställas in"-markering kan du boka om resan kostnadsfritt.

Foto: Johan Nilsson/TT

SAS strejk – vad har jag för rättigheter som resenär?

Enligt Hallå Konsument har den resenär som drabbas av strejk alltid rätt att boka om sin biljett till en likvärdig resa, eller få pengarna tillbaka. En återbetalning ska ske i pengar inom sju dagar. 

Har strejken gjort att du är fast på resemålet utan att kunna ta dig hem? Då har du rätt till assistans från flygbolaget för att ordna mat och boende tills du kan ta dig hem igen. 

En strejkdrabbad resenär kan också ha rätt till ekonomisk ersättning enligt EU:s gemensamma lagstiftning. Räkna ut vilken ersättning du har rätt till genom Hallå Konsuments flygkalkylator.

Här kan du läsa mer om vilka rättigheter du har som resenär om piloterna strejkar.

Det gäller för SAS-resenärer som drabbas av strejken

Dotterbolagen SAS Link och SAS Connect har ett annat fackförbund än moderbolaget och väntas inte beröras av den planerade strejken. Det här betyder således att en del flyg kommer gå som planerat. 

I ett pressmeddelande har SAS meddelat att de resenärer vars flyg ställs in på grund av pilotstrejken erbjuds kostnadsfri ombokning av sin resa, så länge resan är bokad mellan 27 juni och 3 juli. Den nya resan måste äga rum inom de närmaste 360 dagarna, skriver Expressen.

sas
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.