Sjukhuset saknade förlossningsvård och Anna skickades hem med alvedon, varpå hon under natten avled i sitt hem.
Sjukhuset saknade förlossningsvård och Anna skickades hem med alvedon, varpå hon under natten avled i sitt hem. - Foto: Unsplash / Nora Lorek / TT

Gravida Anna skickades hem med alvedon – dog

I januari 2019 fördes gravida Anna Söderberg till S:t Görans sjukhus med kraftiga bröstsmärtor. Sjukhuset saknade förlossningsvård och hon skickades hem med alvedon, varpå Anna avled i sitt hem. Nu kommer Ivo:s beslut.


I januari 2019 ringde Anna Söderberg – som var gravid med sitt första barn – efter ambulans på grund av smärtor över bröstet. 

Hon fördes till S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där konstaterade läkare att kroppspulsådern var förstorad.

Men läget bedömdes inte som akut och Anna skickades hem igen. Istället blev hon uppmanad att uppsöka vård på nytt om smärtorna inte försvann. Med sig hem fick Anna ett gram alvedon.

Sjukhuset saknade förlossningsvård.

Annas kropp fylldes med blod

Natten därpå sprack Annas aorta under tiden hon sov i sin säng. Hennes kropp fylldes därefter med blod och mest sannolikt dog hon och barnet inom ett par minuter. 

När de kom in till sjukhuset – cirka 14 timmar efter att de hade skrivits ut – var det redan för sent. 

– Det är en djupt tragisk händelse och vi startade en omfattande internutredning för att ta reda på vad som har hänt. Vi har därefter gjort en Lex Maria-anmälan till Ivo. Nu inväntar vi deras bedömning och yttranden, sa Måns Belfrage till DN då.

Han tillade då även följande: 

– Detta är mycket mycket sällsynt, det finns ingen anledning till oro för gravida. 

"Brister började hos ambulanspersonal"

Nu, tre år senare, efter Anna Söderbergs död kommer nu alltså Ivo:s beslut i ett fall som präglat sjukvården för gravida i Stockholm, rapporterar SVT. 

Beslutet slår fast vid att den legitimerade läkaren som tog emot Anna brast i sin bedömning. 

De anhöriga anser att det däremot finns fler brister som börjat redan hos ambulanspersonalen, som förde Anna Söderberg till ett sjukhus utan förlossningsvård. 

– Vi var oroliga men när en läkare säger att allt är bra, då stannar man inte kvar på sjukhuset, säger Rickard Almqvist, Annas man, till SVT.

/
/
IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!