- Foto: Johan Nilsson/SCANPIX/Tomas Oneborg/ SvD/TT

Vanliga frukten kan skydda dig mot myggen i sommar

Myggforskaren Marcus Stensmyr avslöjar vilken frukt som används för att bekämpa mygg i USA – och det är en mycket vanlig sådan. Ämnet myggorna inte tål kan till och med finnas i ditt schampo, din tvål eller din favoritläsk.


Har du också fått nog av de irriterande blodsugarna och kliande bett? Lagom till sommaren har experter i USA hittat ett nytt motmedel mot mygg – och det visar sig vara en helt vanlig frukt som du kanske redan har hemma! 

Frukten som kan hålla sommarplågorna borta är grapefrukt. Den innehåller nämligen ett ämne som myggorna inte tål. Det berättar Marcus Stensmyr, myggforskare och lektor vid biologiska institutionen på Lunds universitet, för Sveriges Radio.

Experten: "Otroligt effektivt"

Det är i grapefruktens skal som ämnet som myggorna inte står ut med finns. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

– I USA har det precis godkänts, för första gången på många, många år ett nytt (motmedel mot mygg, reds anm.) som heter Nootkatone. Det är inte varumärket, utan det är ämnet som är i. Och det är nog ett ämne som de flesta känner igen, för det är lukten av grapefrukt och det är otroligt effektivt, säger Marcus Stensmyr till Sveriges Radio. 

Nootkatone är fortfarande är inte godkänt som motmedel mot mygg i Europa ännu, men det bör inte dröja länge innan svenskarna kan bli av med den stickande sommarplågan, menar Stensmyr.

– Det kommer nog bli godkänt ganska snabbt här också, för det här ämnet använder vi till exempel när man köper schampo som luktar grapefrukt, eller tvål, eller grapefrukt-läsk för den delen.

"De får som spasmer av det"

Vanliga myggmedel kan hålla mygg borta eftersom de ogillar lukten, medan Nootkatone snarare påverkar myggens nervsystem. De tål helt enkelt inte lukten av grapefrukt.

Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX/TT

– De verkligen hatar det. Och inte nog med det; det verkar vara giftigt för dem också, så de får som spasmer av det, till skillnad från andra myggmedel, berättar Marcus Stensmyr för Sveriges Radio.

Stensmyr berättar vidare för Expressen att man kan testa på att använda produkter som doftar grapefrukt, eftersom motmedlet som används i USA i princip är en koncentrerad lösning av grapefrukt som man stryker på sig. Det kan också hålla andra insekter, såsom fästingar, borta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!