En anställd vid Västra Finlands sjöbevakningssektion fångades fem tromber på bild.
En anställd vid Västra Finlands sjöbevakningssektion fångades fem tromber på bild. - Foto: Stella Pictures och Pexels

Här fångas fem tromber på bild: “En varningssignal”

Under den gångna helgen gjordes en ovanlig upptäckt. En anställd vid Västra Finlands sjöbevakningssektion fångades fem tromber på bild, något som väldigt sällan sker, enligt Meteorologiska institutet.


I Finland observeras ungefär 14 tromber under juli, augusti och september månad, och i Sverige ungefär 10 under samma tidsperiod, rapporterar Svenska Yle. 

Det var under helgen som en anställd vid Västra Finlands sjöbevakningssektion fångade fem tromber på en bild. Tromberna upptäcktes i sjöområdet mellan Pyhämaa och Gustavs i Finland, och bilden publicerades på sjöbevakningens Twitter. 

Fem tromber fångades på bild – meteorologen: "Varningssignal"

Enligt Hilppa Gregow, enhetschef för forskning av väder och klimatförändringens effekter vid Meteorologiska institutet, är det ovanligt att se så här många tromber bildas på samma ställe. 

Det lågtryck som råder just nu gör att vädret ostadigt, och perfekt för att tromber ska kunna bildas. 

– I framtiden är det mer sannolikt att tromber bildas, eftersom klimatet blir varmare, säger Hilppa Gregow till tidningen.  

Hon menar att det ännu inte går att konstatera att det skulle förekomma mera tromber än tidigare. 

– De fem tromber som syntes i Gustavs kan ses som en varningssignal för att klimatet nu blivit varmare, säger Gregow till Svenska Yle

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!