Det råder stor smittspridning i stora delar av Europa och i Sverige, och det är bara en tidsfråga innan nästa virus dyker upp.
Det råder stor smittspridning i stora delar av Europa och i Sverige, och det är bara en tidsfråga innan nästa virus dyker upp. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/Jens Buettner/TT

Nya coronascenariot – viruset som vaccin inte biter på

Det är bara en tidsfråga innan nästa virus dyker upp och det värsta scenariet är att det kommer bli ett helt nytt virus, sars-cov-3, som vaccin inte biter på enligt vaccinforskaren Matti Sällberg.


Det råder hög smittspridning i stora delar av Europa och i Sverige. Och det är bara en tidsfråga innan nästa virus dyker upp. Men trots den höga smittspridningen ger vaccinen än så länge ett bra skydd mot mutationerna, enligt vaccinforskaren och professor Matti Sällberg, rapporterar Expressen.

– Det värsta scenariot är att det kommer ett helt nytt virus, ett sars-cov-3, som vaccin inte biter på. Då får vi börja om, säger Matti Sällberg, till tidningen.

I Sverige är just nu den dominerande varianten, BA.5, en undergrupp till omikron, och de nya mutationerna gör att vaccinproduktionen haltar efter. När det kommer en ny variant gör man nya vaccin, vilket ofta tar ett halvår innan det lanseras.

"Viruset är som ett tvåligt badkar"

Även en ny variant, BA.2.75 eller ”Kentauren”, har dykt upp och ser ut att spridas ännu fortare. Den rapporterades först i Indien i maj och ska enligt professorn vara väldigt smittsam.

– Det här viruset är som ett tvåligt badkar. Det förändrar sig hela tiden och lyckas slinka igenom det första försvaret med antikroppar, men tur är att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död, säger han.

Enligt Sällberg följer däremot viruset den normala utvecklingen för zoonotiska virus, det vill säga infektioner som på naturligt sätt sprids mellan djur och människor.

– Vi får lära oss att leva med det här viruset. Det kommer fortsätta mutera och förändra sig. Det sannolika är att vi går mot en mutation som är fortsatt smittsam men ofarligare och ofarligare. Det är den vanliga utvecklingen för virus som hoppar från djur till människa, säger Matti Sällberg till Expressen.

I en framtidsprognos menar han även att om 10-20 år framåt är risken 100 procent att ett nytt pandemiskt virus dyker upp, men att risken är liten i närtid. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!