Helst bör man göra upp eld på en lämplig plats, grus, sten eller sandmark enligt experten.
Helst bör man göra upp eld på en lämplig plats, grus, sten eller sandmark enligt experten. - Foto: Janerik Henriksson/Tomas Oneberg/SvD/TT

Expertens svar – då är det olämpligt att grilla: "Många slarvar"

Risken för skogsbränder är på en extrem nivå i sommar. Nyheter24 har frågat Lasse Lähn, krisberedskapsrådgivare vid Röda korset, hur man ska tänka när man vill grilla i skogen.


På sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark, då måste du alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Syftet med förbudet är att förhindra skogsbrand.

Brandrisken varierar över landet. Därför kan olika saker vara förbjudna i olika områden under samma period. Ett eldningsförbud gäller utomhus i skog och mark, och med mark menas områden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. 

– När man rör sig i skog och mark när det är eldningsförbud så är alltid förbudet baserat på en god grund. Även om det inte råder eldningsförbud kan det vara olämpligt att elda eller grilla på grund av stor brandrisk, säger Lasse Lähn till Nyheter24.

Människor orsakar ofta skogbränder på egen hand

Vid ett eldningsförbud ska du inte använda brännbart material till exempel kol, ved, briketter, gräs eller grenar för att elda i bål och lägereldar – eller för att grilla.

– Helst bör man göra upp eld på en lämplig plats, grus, sten eller sandmark och inte nära torr vegetation funkar bra. Man ska även använda en fast grillplats, finns inte det är ett friluftskök ett alternativ, säger Lasse Lähn.

Han betonar även att det många gånger är människan själv som är orsak till bränder i skog.

– Mycket sker tyvärr av rent slarv. Till exempel, folk kastar ofta ut fimpar från bilar och då går det snabbt. Nu finns det däremot på marknaden mjuka askkoppar, likt små kuvert, som man kan ha med sig och lägga fimpen i, säger Lasse Lähn.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!