Därför ska du aldrig mata din hund med detta.
Därför ska du aldrig mata din hund med detta. - Foto: Unsplash

Här är hundmaten som kan vara farlig: "Allvarliga sjukdomar"

Det finns en slags mat som många ägare ger sina hundar dagligen. Men faktum är att den kan orsaka allvarliga konsekvenser.


Naturlig mat är i folkmun vad som anses bäst för både människor och djur.

Den myten slog nu forskare hål i efter två studier vid universitetet i Bristol. I studierna deltog 600 vuxna hundar och 223 valpar.

Efter att ägarna blev tillsagda att samla in avföringsprover från sina djur togs dessa till labbet.

Där undersöktes proverna i förhållande till ägarnas information om hundarnas miljö, livsstilsfaktorer och närvaron av antibiotikaresistenta e. coli-bakterier.

Maten du aldrig ska ge din hund

I studierna upptäcktes det att de hundar som fick oprocessat kött, alltså så kallat raw food, hade fler antibiotikaresistenta e. coli-bakterier än de hundar som levde på sedvanlig, torr hundmat.

Och faktum är att dessa bakterier kan spridas till ägarna.

Hundmaten kan orsaka allvarliga sjukdomar

Nu uppmanar forskarna i bägge studier att hålla ett extra öga öppet när det gäller hundens hygien och se till att avlägsna alla spår av avföring när de plockar upp efter hunden.

– E. coli finns i tarmarna hos alla djur och människor. Men e. coli orsakar samtidig många sjukdomar, även allvarliga sjukdomar, berättar professorn i molekylär bakteriologi Matthew Avison, som deltog i studien.

Här är risken störst för att din hund ska drabbas

Det finns områden där hundar i högre grad riskerar att drabbas av bakterierna. Enligt forskningen visade det sig vara hundar som lever på landsbygden, snarare än de hundar som bor i städer där e. coli-risken är mer varierad på grund av deras livsstil.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.