Nu regleras det vita snuset.
Nu regleras det vita snuset. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Då införs ny åldersgräns för vitt snus – det här är hälsoriskerna

Vitt snus har kallats för "tobaksfritt" och således inte reglerats såsom andra tobaksprodukter. Därför har minderåriga kunnat konsumera de hälsofarliga nikotinpåsarna lagligt. Men nu regleras det vita snuset.


Vitt snus brukar marknadsföras som ett både godare, fräschare och mindre farligt alternativ till vanligt snus.

Snuset, som innehåller nikotin, finns i flera smaker såsom frukt och mint. Det säljs ofta i kulörta förpackningar och marknadsförs flitigt av influensers på sociala medier.

Nikotinprodukten har slagit igenom stort bland ungdomar – och framför allt unga flickor konsumerar vitt snus. Samtidigt finns en stor okunskap bland vuxna och många har inte ens hört talas om att produkten finns.

Men hur farligt är egentligen vitt snus?

Hur farligt är vitt snus?

Vitt snus kallas av företagen för “tobaksfritt”, men huruvida det stämmer eller ej är en omdiskuterad fråga. Snuset innehåller nämligen den beroendeframkallande substansen nikotin – som utvinns av tobaksplantan.

Det vita snusets status som “tobaksfritt” har i sin tur gjort så att det inte har reglerats på samma vis som vanligt snus, vilket är anledningen till att det har kunnat marknadsföras så aktivt till en så ung målgrupp.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Men vitt snus är långt ifrån hälsosamt. Även om det kan betraktas som ett bättre alternativ än cigaretter så innebär det inte att det är ofarligt, utan nikotinets allvarliga risker är desamma för alla nikotin- och tobaksprodukter. 

Det här är riskerna med vitt snus

Enligt forskning, som Hjärt- och lungfonden hänvisar till, så innefattar hälsoriskerna bland annat beroende, kvarstående förändringar i hjärnans nervceller och påverkan av områden i hjärnan som styr beteenden och känslor. 

Ytterligare en risk är försämrade kognitiva förmågor; alltså som minne, koncentration, inlärning och impulskontroll.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Nikotinbruk innebär också en ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa, stroke och hjärtinfarkt samt att dö till följd av en hjärtinfarkt.

Hur vanligt är vitt snus?

Vitt snus är som vanligast bland yngre.

Enligt en Novusundersökning som utfördes 2021 är 70 procent av de som snusar vitt snus i åldersgruppen 16–39 år. 

Även Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning undersökte användningen av vitt snus i sin nationella skolundersökning 2021. Där framgick det att 19 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna i årskurs nio provat vitt snus. Undersökningen visar också att  37 procent av flickorna och 31 procent av pojkarna i gymnasiet hade provat att snusa vitt snus.

Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att många unga, i vissa fall även omyndiga barn, testat vitt snus så lever många vuxna i ovisshet. I en undersökning utförd av Novus 2021 uppgav de flesta i äldre generationer att de inte vet vad vitt snus är. I åldersgruppen 40–79 år hade mer än 30% aldrig hört talas om vitt snus och 37 % hade hört talas om det, men visste väldigt lite om det.

Då regleras vitt snus – så blir den nya åldersgränsen

Hittills har försäljningen av vitt snus inte reglerats av någon åldersgräns, vilket innebär att att även minderåriga har kunnat köpa och bruka produkten.

Men från och med den 1 augusti 2022 ska det bli 18-årsgräns på köp av vitt snus. Även marknadsföringen av produkten ska regleras till viss del, så att den inte längre får rikta sig till personer under 25 år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.