Filmer som spridit sig på Tiktok visa hur fångar har "muckfest" i fängelset.
Filmer som spridit sig på Tiktok visa hur fångar har "muckfest" i fängelset. - Foto: Tiktok

Här "muckfestar" fångarna med alkohol och pizza​​

Filmer som spridit sig på Tiktok visa hur fångar har "muckfest" i fängelset med sprit, insmugglad kebab och pizza. Filmerna är inspelade på anstalten Östragård i Vänersborg, och kriminalvårdschef Pauline Hagberg ser allvarligt på händelsen.


Det handlar om fem videoklipp som florerat på social medie-plattformen Tiktok, där de den senaste månaden fått stor spridning och setts närmare en halv miljon gånger.

Vid en första anblick går det att urskilja att männen på filmerna befinner sig i fängelsemiljö. Männen som figurerar på klippet visar upp sängkläder, handdukar och annat med Kriminalvårdens emblem, något som Expressen var först att rapportera om.

"Muckfest" ett av flera regelbrott

Det som framgår på filmklippet är en rad regelbrott. På ett av klippen sitter en grupp män och äter pizza och kebabrullar. I en annan sekvens sitter en grupp män inne i ett av Kriminalvårdens bostadsrum med lustgasballonger. På bordet går det även att se en halvfull whiskeyflaska, colaflaska och pappersmuggar.

Foto: Tiktok

Filmen ska ha fått namnet "muckfest" som visar hur de intagna även kastar vatten på en sovande man. En annan blir nersprutad med vattenslang. Tidningen skriver även att filmerna som spelats in tillhör fångar på klass 3-anstalten Östragård i Vänersborg.

– De här filmerna blev kända för mig i förrgår. Det som har hänt är att klienterna otillåtet har smugglat in en mobiltelefon och dokumenterat saker som de har gjort, säger kriminalvårdschef Pauline Hagberg, till tidningen.

Hon menar även att filmerna inte är inspelade i "direkt närtid" och att de beslagtagit mobiltelefoner, alkohol och mat den senaste månaden. 

Kriminialvården: "Uppstår förtroendeskada"

Anstalten Östragård är en klass 3-anstalt, vilket innebär en så kallad öppen anstalt. Där finns det inga murar eller staket runt lokalerna och fångarna bär istället fotboja. Det innebär samtidigt att Kriminalvården har mindre kontroll på vad som förs in i lokalerna jämfört med högre säkerhetsklasser.

– Det är Kriminalvårdens ansvar att placera rätt klienter i klass 3. I det här fallet har vi missat någon risk. Det har blivit en felplacering av klienter, alternativt att grupptryck har lett till att folk har gjort saker man annars inte skulle göra, säger Pauline Hagberg till Expressen.

Hon säger också att förtroendeskadan som uppstår i samband med detta är otroligt olycklig, och att de vidtar de åtgärder som går så detta inte ska ske igen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!