Här är flera goda råd som gör det säkert för dig att shoppa på nätet i sommar.
Här är flera goda råd som gör det säkert för dig att shoppa på nätet i sommar. - Foto: Unsplash/Janerik Henriksson/TT

Shoppa säkert på nätet i sommar – undvik bedragarna

Handlar du mycket online i sommar? Det har aldrig varit smidigare att beställa saker från nätet men tyvärr ser även bedragare detta som en möjlighet att komma åt dina uppgifter. Här är tipsen som får dig att shoppa säkert på nätet i sommar!


Handla endast från säkra hemsidor

Information på internet skickas antingen läsbart, helt öppet eller krypterat där informationen således inte är läsbar för en tredje part. Det är alltså säkrare för dig att välja krypterade sidor när du handlar på nätet, du ser det genom att webbsidans adress börjar med "https" och inte bara "http".

Kolla alltid upp hemsidan

Om det är första gången du handlar från en e-handlare är det en god idé att läsa information och recensioner om företaget på Google eller allabolag.se. Får du ingen bra känsla för företaget är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och helt enkelt handla någon annanstans.

Betala enbart när du har varan i hand

Har du inte handlat hos butiken tidigare, rekommenderas det att du inte betalar förrän du fått varan. I värsta fall har du inte rätt att få tillbaka pengarna om varan inte levereras eller om du är missnöjd med den. Det är alltid säkrast att köpet står på avgiftsfri faktura.

Använd säker betaltjänst

Ett tips som även Polisen sammanställt med säker shopping online är att använda en säker betaltjänst, som Klarna, som gör det svårt för kriminella. Exempelvis skyddas dina betalningsuppgifter, din personliga information och köphistorik när du använder tjänsten.

Klicka inte på länkar

Får du många e-postmeddelanden eller SMS som mer eller mindre uppmanar dig att klicka på länkar? Då ska du se upp, även om det verka komma från din bank eller vårdcentral. 

Generellt sätt ska du alltid se upp för företag som kontaktar dig via telefon, SMS eller e-post och uppmanar dig till att du behöver betala in pengar för att antingen få ditt paket eller verifiera dig med pinkod.

Se upp för "vihsing" och "phishing"

Så kallad ”voice phishing” – även kallat ”vishing”, har blivit vanligare och satts i system av grovt kriminella.
Det handlar helt sonika om att bedragaren ringer och försöker få dig att lämna ut personlig information som kort- eller kontouppgifter eller ber dig logga in via BandID. 

Oftast är målet att få dig att låsa upp just BankID eftersom det låser upp hela din ekonomi.

Bedragare kan beställa saker i ditt namn

Risken finns att bedragare beställer saker i ditt namn som levereras till din adress. Om du har en låsbar brevlåda se till att den är just låst. I värsta fall kan bedragare som beställt saker i ditt namn sedan gå och fiska upp avin eller paketet från din brevlåda.

Gå in och spärra din adress hos Skatteverket så att ingen annan än du kan adressändra, eftersända eller lagra din post.


Källa: Svensk Handel

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

1 timme sedan
Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.