Hedersnormerna förs över till barn enligt forskaren.
Hedersnormerna förs över till barn enligt forskaren. - Foto: Arkivbild/TT och Unsplash

Forskaren: "Unga män i hederskultur – riskerar bli mördare"

Unga män som lever i hederskultur riskerar att bli förövare eller i värsta fall mördare. Forskaren Devin Rexvid menar att det är viktigt att arbeta normbrytande med pojkar redan i förskoleåldern för det är då hedersnormerna förs över till barnen.


Efter helgens mord på Hisingen i Göteborg är det många som ställer sig frågan om hur det tragiska kunde hända, och vad det är för krafter som ligger bakom heder.

– Man brukar säga att blod är tjockare än vatten, men inom hederskultur är hedern tjockare än blod säger Devin Rexvid, forskare på Stockholm Universitet inom hedersrelaterat våld och förtryck, till Aftonbladet.

Hedersnormerna förs över till barn

Enligt kartläggningen ”Heder och samhälle” som gjorts av Örebro universitet lever mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna med kollektivt legitimerat våld kopplat till rykte, skam och kontroll.

Devin Rexvid menar att det viktigt att arbeta normbrytande med pojkar redan i förskoleåldern. Det är då hedersnormerna förs över till barnen.

Han menar även att vi har en möjlighet att överföra samhällets grundläggande värderingar redan då. Efter förskoleåldern är det svårare att göra ett förändringsarbete.

– Pojkarna behöver lära sig att de kan välja sig själva i första hand, de är inte dömda till att begå hedersbrott bara för deras pappor säger det. Att de får lära sig att var och en får stå för sina ord och handlingar och konsekvenserna av dessa, säger Devin Rexvid till tidningen.

Devin Rexvid: "Otroligt traumatiserande"

Devin Rexvid menar att det behövs tydliga kontaktpersoner som kan ge pojkarna stöd och som kan propagera för varma kärleksfulla relationer. 

– Många av pojkarna har bevittnat eller utövat mycket våld mot sig själva eller familjemedlemmar. Att vara tvungen att behöva ge sig på sin syster eller mamma kan vara otroligt traumatiserande, säger han till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.