Så undviker du att falla för politikernas retoriska knep.
Så undviker du att falla för politikernas retoriska knep. - Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Persson/TT

Så undviker du att gå på politikernas retoriska knep

Partiledardebatterna går heta inför det kommande valet 2022 – och när du tittar på dem gäller det att hålla ett extra öga öppet för deras retoriska knep, så du inte faller för dem.


Det börjar närma sig val i Sverige. Den 11 september är det dags för det svenska folket att vara med och bestämma om vilka som ska leda landet.

Fram till dess att det är dags att rösta, är det bra om man samlar på sig så mycket, och korrekt, information som möjligt. Med det kommer också att hålla sig skeptisk till vad människor säger, oavsett om det är en nära vän eller en partiledare.

Så undviker du att gå på politikernas retoriska knep

Alla politiker använder retorik i sin politiska kommunikation, och ofta är den oproblematisk; den kommunicerar tydligt deras ståndpunkter och ger väljarna möjligheten att fatta kloka beslut utifrån sina ståndpunkter.

För det är ju nämligen så att politiker är experter när det kommer till retorik – de vet ofta exakt hur och vad de ska säga för att få med dig på tåget.

Men många gånger kan vi som väljare behöva lyssna extra kritiskt för att förstå vad som egentligen sägs. Vad gör man då för att undvika att falla för de retoriska knepen?

Var uppmärksam på ifall politikern inte svarar på frågan

Den frågan ställde Nyheter24 till tre forskare i retorik – och alla kom med olika svar.

– Jag tycker generellt när politiker inte svarar på frågan, när de undviker eller styr undan till vad de vill ha sagt snarare än när exempelvis väljare eller journalister ställer frågor. Där borde man vara uppmärksam, inleder Frida Buhre, doktor i retorik vid Linköpings universitet, och fortsätter:

– En annan är när man utser syndabockar eller skyfflar över ansvaret på en person. Det är ett lite fult knep som de ibland använder sig av.

Ifrågasätt sanningen i uttalandet

Jon Viklund, lektor i retorik vid Uppsala universitet, tar fäste vid punkten om att politiker svartmålar ett annat parti eller en annan politiker.

Han tipsar om att stanna upp och ifrågasätta sanningen i uttalandet, eftersom det oftast är då politiker svävar iväg från sanningen.

– Sen kan man alltid fråga sig om det politiker säger verkligen fungerar. Se till forskning eller beprövad erfarenhet. Kommer det här lösa de problem de säger att de vill lösa? Kommer detta leda till bra saker eller är det för att politikerna vill låta handlingskraftiga?

Ifrågasätt dina spontana känslor

Ett ifrågasättande är enligt Erik Bengtson, forskare i retorik och verksam vid Uppsala universitet och Södertörns högskola, A och O.

Försök att lyssna på olika sidor. Det är lätt hänt att bara omge sig med människor som tycker likadant som du gör. Risken med det är att man då kan få väldigt starka uppfattningar om vissa ståndpunkter.

– Man ska lyssna aktivt och ifrågasätta sina egna spontana känslor när någon säger något. Säger en politiker något är det ofta riktat mot magropen, och då ska man ifrågasätta varför man tyckte att det lät så bra och vad personen egentligen sade. Om vi gör så, så minskar effekten av alla slogans och floskler, säger Bengtson och fortsätter:

– Ställ dig frågan om det kanske är mer komplicerat än så, få dig en bild av vad som är komplicerat. Det är i de komplicerade frågorna där skillnaderna mellan partierna dyker upp och när vi förstår skillnaderna så kan vi veta vad vi vill rösta på, avslutar Erik Bengtson i intervjun med Nyheter24.

/
Relaterat
Senaste nytt

Skjuten i Malmö inte livshotande skadad

C vill sänka skatten med 13 miljarder

Centerpartiet satsar 13 miljarder kronor på ett jobbskatteavdrag i sin skuggbudget. Två miljarder kronor mer än i regeringens budget.

Katolska kyrkan diskuterar samkönade äktenskap

Påve Franciskus har föreslagit att katolska kyrkan ska kunna välsigna samkönade par. Det har lett till kraftiga reaktioner och flera konservativa kardinaler utmanar påven.

Ryssland: Drygt 30 drönare nedskjutna i natt

Över 30 ukrainska drönare har förstörts i Rysslands västra delar under natten, hävdar Ryssland. Enligt försvarsdepartementet har även en attack mot Krim vattenvägen avvärjts.

Mordet på Tove: Nu inleds rättegången i hovrätten – flera expertvittnen ska höras

Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.

Tjänstesektorn bromsar – men pristrycket består

Tjänstesektorn ser allt dystrare på framtiden och mycket tyder på att det blir ännu värre innan det vänder, enligt inköpschefsindex för tjänsteföretagen från Swedbank/Silf. Men trycket uppåt på priserna i sektorn består.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.