Harlekinnyckelpigan är en ovälkommen gäst i den svenska faunan
Harlekinnyckelpigan är en ovälkommen gäst i den svenska faunan - Foto: Don Ryan/Johan Nilsson/TT

Invasiva nyckelpigan du ska se upp för – kan bitas om du är svettig

Fallna löv och kallare temperaturer är inte det enda som gör entré på hösten – så gör även de invasiva harlekinnyckelpigorna. Arten är ovanligt stor, glupsk och drar sig inte för att bitas om andan faller på.


När du är ute och strosar i sensommarvärmen kan det hända att du stöter på en svartgrå larv med mjuka taggar, eller en nyckelpiga som ser ovanligt stor ut. Då kan du ha gått rakt in i en harlekinnnyckelpiga, eller vad som senare kommer utvecklas till det.

På hösten söker sig den invasiva skadeinsekten gärna till varmare inomhusmiljöer i stora svärmar – och det händer även att den biter människor, barn och djur. 

Är harlekinnyckelpigan farlig för människor?

Det finns inget som tyder på att harlekinnyckelpigan är direkt farlig för människan. 

De kan bita människor om de känner sig stressade, trängda eller törstiga – inte minst om du är svettig. Men enligt insektsexperten Bengt Ehnström är det större risk för chock än stor smärta.

– Nyckelpigan har alltid betraktats som en trevlig insekt som barnen får lära sig att hålla i handen och säga ”flyg lilla nyckelpiga, flyg”. Den psykiska chocken av att en nyckelpiga biter är större än den rena smärtkänslan, har han sagt i en intervju med Aftonbladet.

Expertens ord om nyckelpigans framfart: "Väldigt oroad"

Desto större är risken att harlekinnyckelpigan kan förstöra i den svenska faunan. Enligt Odla är den "hotfulla gästen" effektiv som biologiskt bekämpningsmedel mot bladlöss, och har därför planterats in på många platser runt om i världen. 

Men dess goda förmåga att anpassa sig till nya livsmiljöer riskerar att hota de inhemska arterna. 

– Generellt sett ska man nog vara väldigt oroad över harlekinnyckelpigans framfart. För det finns en risk att den kan konkurrera ut våra inhemska arter genom att äta upp deras födokälla. Det verkar också som att den kan äta andra nyckelpigor, säger Andreas Nord, docent i biologi på Lunds universitet, till Expressen.

Harlekinnyckelpigan söker sig inomhus på vintern

Harlekinnyckelpigan går i dvala under den kallaste delen av året och vaknar upp igen först när utetemperaturen stiger högre än tio grader. Det är därför inte ovanligt att de stora insekterna söker sig till inomhusmiljöer under hösten för att hitta den mest optimala viloplatsen.

– De övervintrar väldigt gärna tillsammans, säger Nord till Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!