Flera hundar behöva lämnas ensamma och behöver därför ensamtränas.
Flera hundar behöva lämnas ensamma och behöver därför ensamtränas. - Foto: Pontus Lundahl/Marko Säävälä/TT

Var tionde hund lämnas ensam hemma och måste ensamtränas

Nu har de flesta återgått till sin arbetsplats efter pandemin. En följd är att många hundar blir lämnade ensamma längre tid. Här följer några tips på hur man ensamtränar sin hund.


Under pandemin har många hushåll skaffat hund och enligt Svenska Kennelklubben ökade andelen registrerade hundar under 2020 med nästan 11 procent jämfört med föregående år.

När de flesta nu återgått till sina arbetsplatser efter pandemin kan flera hundar behöva lämnas ensamma och bör därför ensamtränas.

Att veta hur man ska ta hand om sin hund under arbetstid är viktigt när man bestämt sig för att skaffa hund. I en undersökning från YouGov uppger var tionde hundägare att deras hund är ensam hemma under arbetsdagen.

Enligt svensk lag får man inte lämna sin hund utan tillsyn för länge, helst ska man rasta sin hund minst var sjätte timme under dagtid. 

Veterinärens tips – så ensamtränar du din hund

Ju tidigare man börjar vänja hunden vid att vara själv desto bättre.

Det är jätteviktigt att hunden känner sig trygg i hemmet när den ska bli lämnad ensam. Se till att hundbädden och favoritleksakerna är framme och nära till tass.

Rasta din hund med en lång promenad innan den ska vara själv.

Ta hjälp av en kamera för att hålla koll på hunden när du inte är hemma. Det finns till och med varianter där du kan prata med hunden direkt genom telefonen.

Se till att ge hunden extra mycket kärlek när du kommit hem. 

Fler hundägare efter pandemin

– Statiskt sett kan vi ju se att antalet hundar har ökat under de senaste två åren. Många har skaffat sin första hund och är således nya som hundägare. För många, både erfarna och nya hundägare kan det så klart finnas en utmaning i att lösa hundpassningen om arbetet kräver närvaro på arbetsplatsen och hunden inte får följa med, säger Karin Dileo, kommunikationschef på AniCura Sverige.

Ledning bakom AniCura hoppas att alla hundköp är väl genomtänka och att de nya hundägarna har en tydlig plan för hur man ska ta hand om sin nya familjemedlem under årets alla dagar.

– Den absoluta majoriteten av Sveriges hundägare har full förståelse för att en hund inte kan lämnas ensam en hel dag. Alla hundar måste ensamhetstränas innan de lämnas ensamma hemma några längre stunder. Hundar är individer där några aldrig kommer att klara av att vara ensamma medan andra klarar sex timmar utan några problem, avslutar Karin Dileo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!