Love och pappa Örjan Gruden.
Love och Loves pappa Örjan Gruden. - Foto: Privat

Love, 18, tog sitt liv – nu vill Örjan berätta sin sons historia: "Min bästa vän"

Örjan Grudens son tog sitt liv för två år sedan. Nu har han skrivit en bok om Loves historia och om fördomar kring suicid för att sprida kunskap samt hjälpa andra efterlevande. – Jag känner Love hela tiden, i varje ögonblick, säger Örjan Gruden.


Den 13 juni 2020 tog Örjan Grudens son Love Olind Gruden sitt liv, endast 18 år gammal. För de allra flesta kom det som en chock, då flera uppfattade honom som lycklig. Love beskrevs ofta som killen som hade allt, talang, massor av vänner och utseendet. För Örjan blev frågan "varför" central för att komma vidare.

– Jag har aldrig känt att det finns något skamfullt i det som skett. Jag vill inte dölja något med min son, utan istället vill jag dra mitt strå till stacken och försöka avstigmatisera psykisk ohälsa samt fokusera på vikten av att våga prata om sånt här, säger Örjan Gruden till Nyheter24.

Örjan berättar varmt och öppenhjärtligt om sin relation med Love och menar att "trots att han högmodigt" säger att han kände Love bäst så förstår han att han inte alls kände honom.

– Det är svårt att beskriva en människa, men baserat utifrån vår relation och hur djup den var så var han min bästa vän. Love hade mycket goda förutsättningar på många plan i livet. Han hade lätt att lära sig och var mycket intelligent, nyfiken, levnadsglad och empatisk.

Han beskriver fortsättningsvis att Love hade flera egenskaper som man verkligen önskar av sitt barn som han gav uttryck för. Många äldre tyckte om Loves sällskap och upplevde honom som brådmogen. 

Fördomar om personer som avslutar sitt liv

Örjan berättar att han och Love var sportintresserade och tränade mycket. De tillbringade också mycket tid gemensamt i skogen, de vandrade eller paddlade kajak – något som var Loves stora passion. Love var också en lovande talang inom handbollen, där han också spelade i ungdomslandslaget.

Örjan var rädd att Love som äldre skulle välja bort honom och de gemensamma intressen de delade på, men sällskapet och intresset fortsatte hela vägen. 

Love var handbollsmålvakt och älskade att tillbringa tiden i naturen. Foto: Karin Cilander/ Privat

– Love kunde föra sig och att han var pojken som tog sitt liv överraskade många. Min teori är att många har fördomar eller en specifik sinnebild om vilka personer det är som avslutar sitt liv. Ofta ska det finnas många tydliga tecken, men utåt sett kan de här personerna vara världens lyckligaste personer.

"Berättelser om vägen tillbaka är viktigt"

Varje år tar cirka 1 500 människor sitt liv i Sverige, enligt organisationen Suicide Zero, vilket medför en livslång och bottenlös sorg för efterlevande. Ännu råder det stor stigma kring självmord samtidigt som människor är ovana att prata om döden. 

– Det är viktigt att prata om suicid som det samhällsproblem det är, liksom att visa på hur det i samhället kan förebyggas. Människors berättelser om vägen tillbaka efter ett självmordsförsök och hur anhöriga hanterat tiden efter är viktiga, inte minst för att minska känslor av skuld och skam, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, till Nyheter24.

Richard Bracken menar också att det finns fördomar och okunskap att människor som begår självmord är eller ser ut på ett visst sätt. Självmord är samtidigt alltid förknippat med psykisk smärta. 

"Viktigt att få härbärgera jobbiga känslor"

– För att veta vad en människa upplever behöver man fråga, och även om man gör allting rätt kan det ändå vara svårt att veta hur det är. Många människor som har självmordstankar skäms för dem och håller dem dolda.

För de personer som är efterlevande menar Bracken att det är viktigt att få härbärgera jobbiga känslor som kan komma upp efter att ha mist en person i suicid.

– Det viktigaste är att lyssna och att försöka att på olika sätt vara med den person som sörjer, visa att det är okej och att sorg är en naturlig reaktion på väldigt svåra händelser. Ibland är sorgen komplicerad och väldigt tung och då kan man också behöva professionellt stöd för att ta sig igenom den, avslutar Rickard Bracken.

"Finns aldrig några garantier i livet"

Att ge upp har aldrig varit ett alternativ för Örjan. Två veckor efter Loves bortgång under en minnesstund föddes idén att skriva en bok om Love, där han försöker förstå och bearbeta det som hände. 

– Vårt öde påminner om livets skörhet och det finns aldrig några garantier i livet. En sån här händelse är främmande för många av oss. Förluster skadar oss och det är bra om vi erkänner vår sorg, det betyder också att vi älskat.

Boken "Min son Love" är Örjans sätt att hedra Love och få honom att leva vidare, samt att istället för att människor ska bygga sin egen bild av Love, som kan bli felaktig, ger Örjan dem fler pusselbitar.

Love och Örjan. Foto: Privat

– Boken kanske kan hjälpa enskilda individer att se saker och ting ur ett nytt perspektiv. Min förhoppning är att boken kan öka förståelsen för självmord – att den förenklade bilden på självmord, som jag ser det, nyanseras. 

– Jag känner Love hela tiden, i varje ögonblick. Love var en person jag ville synas med, solas i hans glans. Han dyker upp ibland som olika djur, rådjur och skator, och det tillåter jag mig själv.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Suicidezero, fakta och råd.

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Senaste nytt

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Äldre par dog av sjukdom

Mordutredningen kring ett äldre par som hittats döda i Åsele kommun läggs ner. Den rättsmedicinska undersökningen visar att paret avled på grund av sjukdom, skriver polisen på sin sajt.

Ja till nya EU-regler om miljöbrott

Tuffare straff och mer likartad behandling i hela EU är tänkt att bli följden när nya miljöbrottsregler nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg.

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

Vasaloppet 2024 går av stapeln i början av mars. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar inför den anrika tävlingen.

G20-ministrar tror på global mjuklandning

Det har blivit allt troligare att den globala ekonomin är på väg att mjuklanda, enligt ett utkast till ett uttalande från regeringarna i G20-länderna.

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.