Ingen valhemlighet för synskadade när flera personer fått fel valmaterial.
Ingen valhemlighet för synskadade när flera personer fått fel valmaterial. - Foto: Steven Senne/AP/Johan Nilsson/TT

Förbundet ser allvarligt på att synskadade fått fel valsedlar: "Kommer anmäla"

Under valdagen uppmanades alla synskadade som förtidsröstat att gå och rösta igen. Detta efter att larm om fel valsedlar lagts ut i vallokalerna. Det har också varit problem med utskicket av valmaterial i punktskrift från Valmyndigheten.


Under helgen och på valdagen kom det rapporter om att Valmyndigheten lagt ut fel valsedlar i de punktskriftsmärkta kuverten till synskadade.

Det gör att synskadade kan ha röstat på fel parti när de förtidsröstat. Synskadade Riksförbundet uppmanade därför alla som förtidsröstat att rösta igen på valdagen – information som enligt förbundet kom försent.

– Vi fick in rapporter i slutet av förra veckan från flera personer. Det här är ett jätteallvarligt fel. Hade det här hänt en seende som fått fel, eller lagt fel material i sina valkuvert då hade det betraktats som valfusk, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande på Synskadades Riksförbund, till Nyheter24.

Valhemligheten förstörd

Eftersom informationen kom ut så sent menar Niklas Mattson att risken kvarstår att flera helt enkelt har röstat fel.

Flera väljare har fått kuvert märkta med ett partis namn, men med valsedlar från ett annat parti. Andra har fått ofullständigt valmaterial där valsedlar för flera partier saknats. 

Flera synskadade har också beställt hem valsedlar från Valmyndigheten för att öka på valhemligheten, men valsedlarna har inte kommit fram. 

– Först var det problem med utskicket av valmaterial i punktskrift och sedan upptäckte vi att det är fel i materialet. Synskadade väljare har fortfarande inte samma möjligheter att delta på samma villkor i den svenska demokratin, säger Niklas Mattson.

"Vi kommer inte släppa detta"

Förändringar i vallagen som trädde i kraft 1 februari i år, innebär bland annat att stärka skyddet för att bevara valhemligheten. Valsedlarna ska väljas i enskildhet, men personer med synnedsättning behöver fortfarande hjälp och valhemligheten riskerar att röjas. 

– Valhemligheten gäller inte synskadade. Vi kommer inte att släppa detta, utan vi kommer agera på något sätt men exakt hur vet jag inte än. Vi kommer ha en dialog med Valmyndigheten. Det är mycket troligt att vi kommer att anmäla, avslutar Niklas Mattson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!