Den 1 oktober 2022 ändas flera regler i LAS
Den 1 oktober 2022 ändas flera regler i LAS - Foto: Unsplash/Pexels

Nu införs nya anställningslagar – här är de största förlorarna

Den första oktober träder nya ändringar i lagen om anställningsskydd, även kallad "LAS", i kraft. Vad kommer bli annorlunda, och vilka är de största vinnarna respektive förlorarna?


Lagen om anställningsskydd, LAS, stiftades 1982 och har bland annat till syfte att skydda arbetstagaren mot osakliga uppsägningar och otrygga visstidsanställningar.

Den första oktober träder en rad ändringar i LAS i kraft – på gott och på ont. 

Med de nya reglerna kommer det bli lättare att bli tillsvidareanställd, och svårare för arbetsgivare att "hyvla" personal. Samtidigt blir det både billigare och enklare att säga upp arbetstagare.

Här är de viktigaste ändringarna i LAS 2022

  • Heltidsanställning blir norm, så länge inget annat avtalas.
  • Den "allmänna visstidsanställningen" ersätts av "särskild visstidsanställning". Med de nya reglerna kommer visstidsanställningen övergå till en tillsvidareanställning efter tolv månader under en femårsperiod – och inte efter 24 månader under en femårsperiod, enligt det tidigare regelverket. De nya villkoren är tänkta att öka tryggheten för den som är anställd på tillfälliga eller tidsbegränsade anställningar.
  • Skärpta regler för "hyvling". Begreppet innebär att arbetsgivaren vill minska arbetstagarens tjänst och "hyvla" bort timmar. Enligt de nya reglerna i LAS måste hyvling ske i turordning. 
  • Enklare att säga upp personal. Med de nya LAS-reglerna kommer det bli något lättare för arbetsgivaren att säga upp personal, då en uppsägning inte längre kommer behöva grunda sig på sakliga skäl – utan "saklig grund". Det betyder att arbetsgivaren inte behöver ta hänsyn till medarbetarens möjlighet att försörja sig, framtida möjligheter att få nytt jobb eller egna intresse att behålla jobbet.
  • Ändrade regler vid tvist om uppsägning. Från och med 1 oktober kommer anställningen upphöra om det uppstår någon tvist om en uppsägning, och arbetsgivaren kommer inte vara skyldig att betala ut lön under perioden.
  • Fler undantag vid uppsägning. När arbetstagare ska sägas upp på grund av arbetsbrist kommer arbetsgivaren framöver kunna göra fler undantag från turordningen. Nu kommer tre personer kunna undantas ifall arbetsgivaren anser de vara väldigt viktiga för verksamheten.

Källa: Arbetsgivaralliansen

Las
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!