Polisen: Stor bedrägerihärva där hundratals har köpt falska körkort – även busschaufförer
Polisen: Stor bedrägerihärva där hundratals har köpt falska körkort – även busschaufförer - Foto: Bertil Ericson/TT och Hasse Holmberg/TT

Polisen: Stor bedrägerihärva – hundratals har köpt körkort: "Busschaufförer"

Polisen skriver att de i en omfattande bedrägerihärva har tagit fast hundratals svenska medborgare som har köpt falska körkort. Däribland busschaufförer som kör i kollektivtrafiken.


Polisen i Göteborg city skriver att en omfattande bedrägerihärva avslöjat hundratals svenska medborgare som har köpt sina körkort

Via ett inlägg på Facebook skriver de att en polisman stoppade en 30-årig man vid Järntorget i Göteborg som hade försökt tränga sig före de långa bilköerna, och kört i bussfilen. 

Förfalskat körkort

Vid körkortskontrollen visade det sig sedan att mannen hade ett körkort utfärdat från ett annan europeiskt land, något som polismannen anade oro för. 

När man hade tagit körkortet i beslag, med misstanken att det var förfalskat, visade det sig senare att det enbart var ett startskott på den stora bedrägerihärvan. 

Busschaufförer hade köpt falska körkort 

Polisen har tagit fast personer som har köpt falska körkort. Foto: Erik Simander/TT

"Ett år senare med hjälp av internationellt polissamarbete (INTERPOL) kommit fram till att ett 100-tal svenska medborgare, där både busschaufförer i kollektivtrafiken och lastbilschaufförer införskaffat sina körkort på samma vis", skriver polisen. 

Ett 10-tal personer blivit dömda för brottet enligt polisen. Samtidigt står flera förare åtalade under hösten. 

De avslöjar även att den vanligaste kommentaren från de som är misstänkta för brotten var att de inte orkat studera körkortsteorin och misslyckats på teoriprovet.

Polisens uppmaning 

"Det finns inga genvägar till att införskaffa sig ett körkort. Klarar du inte teori eller körprovet är du inte lämplig nog att inneha körkort!", skriver Polisen i Göteborg city som varnar för brottet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!