Sköterskan kränkte elever på kristen skola.
Sköterskan kränkte elever på kristen skola. - Foto: Henrik Montgomery/Helena Landstedt/TT

Sköterska på kristen skola kallade elever för "smutsiga och förstörda"

Elever på flera kristna skolor i landet har svårt att prata om "andliga övergrepp" eller om de vantrivs i skolan. Problemet uppstår när hälsopersonalen är medlemmar i församlingen som driver skolan.


Problematiken uppstår när hälsopersonalen är aktiva inom församlingen som driver skolan, vilket kan innebära svåra konsekvenser när elever vill prata om det som skrämmer dem i församlingens lära, visar en kartläggning gjord av Uppdrag granskning.

– Om också skolkuratorn är en del av församlingen och det trossystem som barnen möter i skolan, har de ingenstans att vända sig. Kuratorn blir ytterligare ett par ögon från församlingen som ser eleven och att anförtro sig då blir ju jättesvårt, säger psykoterapeut Helena Löfgren i programmet.

Skolsköterskan om eleverna: "Sliten kortlek"

Programmet har granskat tre skolor där problematiken finns. En av skolorna, Immanuelskolan i Borlänge, hade fram till för något år sedan ingen skolkurator. Då fick eleverna vända sig till skolsköterskan, men hon var sexualkunskapslärare och medlem i församlingen som drev skolan.

Före detta elever ska ha vittnat om att skolsköterskan ska ha liknat personer som har sexuella erfarenheter med en sliten kortlek. Skolsköterskan förnekar uttalandet.

– Hon jämförde oss med en kortlek och sade att ju mer man använder en kortlek ju mer smutsig blir den, ju mer förstörd blir den. Till slut kommer ingen vilja använda kortleken för den är så trasig. Exakt så är det med er, säger en elev i programmet.

Eleven säger även att skolsköterskan sagt att "ju fler ni är intima med, ju färre kommer vilja att vara med er" och att "ingen kommer att vilja gifta sig med er". 

Olagligt att registrera människors tro

En annan elev vittnar i programmet om att det inte fanns någon kurator att prata med ifall man inte trivdes med att gå på den skolan – istället skulle man be bort sina tvivel.

Skolinspektionen vill inte kommentera ärendet ytterligare, men menar att det är olagligt att registrera människors tro. Helena Löfgren är kritisk till Skolinspektionens agerande och säger följande: 

– Det är ju två rättigheter här som krockar, skolkuratorns rätt till sin religionsfrihet och barnets rätt enligt barnkonventionen att vara fri från religion. Skolinspektionen väljer utan att problematisera det, de vuxnas rättigheter framför barnens.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.