Emma Rasmusson sökte jobb och fick faktura på 7 000 kronor.
Emma Rasmusson sökte jobb och fick faktura på 7 000 kronor. - Foto: Privat/Jessica Gow/TT

Emma Rasmusson, 20, sökte jobb och krävdes på pengar: "Misstag"

Emma Rasmusson sökte ett jobb och fick det. Sedan fick hon information om att hon skulle få en faktura på 7 000 kronor från företaget.


I början av september gick Emma Rasmusson, 20, in på Arbetsförmedlingens hemsida och hittade via ett rekryteringsföretag en jobbannons för en tjänst som köksbiträde på en restaurang i Stockholm.

Inom kort fick hon svar från rekryteringsbolaget som kallade henne till intervju. Samtalet gick vägen och Emma blev snabbt erbjuden en provanställning redan till dagen efter.

Men efter att Emma börjat på sitt nya jobb och skulle skriva under anställningskontraktet fick hon information från rekryteringsbolaget Swed Com AB, som ansvarade för annonsen, att hon kommer faktureras på 7 000 kronor, vilket Expressen var först med att rapportera.

"Visste inte att det var olagligt"

Enligt Emma Rasmusson var det först när hon skulle skriva på anställningsavtalet som fakturan kom på tal, och det var först när hon berättade om händelsen för sin familj och pojkvän som hon insåg att det var något som inte stämde.

– Till en början så visste jag inte att det var olagligt, jag är ny i arbetslivet och litade på att det här var något vanligt eftersom personen jag pratade med på Swed Com förklarade att allt var som det skulle, säger Emma Rasmusson till Nyheter24.

Emma förklarar att enligt den information hon fått ta del av var det enbart antal arbetstimmar, lön och arbetsschema som kom på tal.

– Allt var i princip färdigt förutom att jag skulle skriva under avtalet. Jag hade jobbat i ungefär tre dagar innan jag träffade min kontaktperson och fick reda på faktureringen. Om inte min pojkvän hade reagerat hade jag skrivit på avtalet vid det här laget.

Förbud att ta betalt av arbetssökande

Arbetsförmedlingens presschef Hans G. Larsson som SVT varit i kontakt med hänvisar till lagen om privat arbetsförmedling, där det står att det är förbjudet att ta betalt av arbetssökande.

Emma Rasmusson har sedermera varit i kontakt med Hans Larsson, som enligt henne, menar att Arbetsförmedlingen ska undersöka händelsen närmare.

"Det är ett misstag"

På Swed Coms hemsida står det att kandidater till tjänster kommer att faktureras om de väljer att skriva under anställningsavtalet. Men under måndagen togs formuleringen bort.

Nyheter24 har sökt Swed Com utan framgång. Till SVT säger dem följande:

– Det är ett misstag också. En person på företaget lade upp den annonsen och den låg bara uppe en kort stund, säger vd:n för företaget, till SVT.

Emma vill inte att fler personer ska bli lurade

Emma berättar även att andra personer ska ha sökt jobb via företaget och fått information om att de kommer att få hem en faktura på 7 000 kronor – om de skriver under ett anställningsavtal. Swed Com tillbakavisar däremot uppgifterna.

– Det finns många i Sverige som lätt skulle kunna hamna i samma sits som jag. Jag vill inte att fler ska bli lurade av företag som försöker utnyttja unga och immigranter som inte märker att de blir lurade, avslutar Emma Rasmusson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!