Bild på Göteborgs tingsrätt och en bild på en Iphone med appar.
Tidigare dömda barnvåldtäktsmannen misstänkts för grooming. - Foto: TT

Tidigare barnvåldtäktsman frigiven trots risk för återfall

En ung flicka misstänks ha blivit nerlockad från Värmland till Göteborg av en tidigare dömd barnvåldtäktsman. Mannen blev villkorligt frigiven trots att kriminalvården bedömde att det fanns en risk för återfall.


Flickan som misstänkts ha blivit utsatt för grooming, försvann från Värmland tidigare i veckan och hittades välbehållen under onsdagskvällen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. 

Nu skriver P4 Göteborg att mannen var under övervakning av Kriminalvården när utnyttjandet misstänkts ha ägt rum

Mannen dömdes hösten 2020 till tre års fängelse efter att han våldtagit två unga flickor. 

Trots att det enligt Kriminalvården fanns en risk för att han skulle få ett återfall i sexualbrottslighet blev han ändå villkorligt frigiven i våras. Detta efter att han avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 

Mannen stod under övervakning av Kriminalvården

Vad övervakning exakt innebär är okänt men enligt Kriminalvården kan det handla om regelbundna möten med arbetsförmedlingen eller socialtjänsten. Det kan också vara att få hjälp i att lämna den kriminella världen genom att träffa en person för att fika och umgås. 

Ifall detta är rätt sätt att gå när det gäller personer dömda för våldtäkt mot barn svarar Emma Ekstrand, avdelningsdirektör för verksamhetsinnehåll på Kriminalvården såhär:

- Det är klart att vi ser till brottets art när vi beslutar om övervakningen, men det är så här systemet och upplägget ser ut säger hon till P4 Göteborg. 

Mannen har suttit häktad sedan i tisdags men nekar till brott. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!