Initiativet engagerar katthem över hela Sverige.
Initiativet engagerar katthem över hela Sverige. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Fredrik Sandberg/TT

"Kattägare ska ta ett större ansvar" – nu är det hemlösa katters vecka

För sjätte året i rad så ordnar Hemlösa katters vecka av kattmatstillverkaren Mjau. Under veckan samlas det in kattmat till katthem över hela landet i hopp om att öka kattens status i samhället.


Nästa måndag börjar hemlösa katters vecka för sjätte året i rad och redan nu vill landets katthem uppmärksamma detta. Under veckan kan den som vill donera kattmat till hemlösa katter i sin lokala butik.

Bakom den uppmärksammade veckan vars fokus är hemlösa katter står kattmatsproducenten Mjau från Vårgårda. Utöver att samla in mat och underlätta för Sveriges katthem är också syftet att belysa Sveriges största djurskyddsproblematik – de hemlösa katterna.

Erbjuda katter ett för evigt hem

I Sverige finns det i dag över 100 000 hemlösa katter vars liv kantas av olyckor, sjukdomar och brist på mat. Flera katthem i landet anstränger sig till det yttersta för katternas överlevnad, och nu engagerar sig hela 74 av dessa katthem i Hemlösa katters vecka genom att ställa ut insamlingslådor i sin lokala butik.

Lisa Müller, marknadschef på Mjau kattmat, menar att katthemmen som ofta drivs ideellt behöver donationer får att gå runt. Men hur kan man som privatperson också engagera sig på liknande sätt resterande dagar på året – för katternas bästa?

Antingen kan man donera och ge gåvor till katthem eller så kan man erbjuda stödhem, vilket är ett utmärkt tillfälle att testa att leva med en katt. Detta samtidigt som katthemmen kan hjälpa att ta emot flera katter till sitt hem. Men det bästa – att kunna erbjuda en eller flera katter ett för evigt kärleksfullt hem.

"Viktigt att öka kattens status i samhället"

Hemlösa katters vecka är bara ett initiativ av flera som Mjau har startat för att hjälpa hemlösa katter, och höja katters värde. Redan 2016 startade Mjau en namninsamling för att lagstifta om obligatorisk ID-märkning av katter. Nu, flera år senare träder lagen snart i kraft.

Här kan du läsa mer om lagen där det blir obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt i årsskiftet.

– Att det blir lag på ID-märkning och registrering av katter är mycket viktigt i kampen om att utrota katthemlösheten. ID-märkning och registrering är viktigt för att öka kattens status i samhället och även en stor fördel för att bortsprungna katter ska kunna hitta hem igen, säger Lisa Müller till Nyheter24.

"Kattägare ska ta ett större ansvar"

Den 15 juni i år kom även en ny föreskrift om att kattägare måste vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion.

– I övrigt är det också mycket viktigt att man tar ansvar som kattägare och ser till så att oplanerade kattungar inte föds, genom att kastrera katten eller på annat sätt förhindra att katterna förökar sig okontrollerat, säger Lisa Müller och tillägger:

– Sammantaget är vår förhoppning att alla kattägare ska ta ett större ansvar och att vi på sikt inte har någon katthemlöshet kvar att bekämpa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!