Cathrine Lind gör taxiresorna trygga.
Cathrine Lind gör taxiresorna trygga. - Foto: Hasse Holmberg/TT/Privat

Cathrines dotter blev blåst av taxichaufför – nu startar hon egen taxiapp

När Cathrine Lind fick höra dotterns historia om en otrygg taxiresa med en manlig förare beslöt hon sig för att byta yrke. Nu har Cathrine samlat kvinnliga taxiförare till en app som lanseras inom kort.


När Cathrine Lind, känd som "Taximammi", fick höra sin dotters historia om en otäck taxifärd med en manlig förare beslöt hon sig för att lämna sin profession som konsult och bli taxichaufför.

Cathrine berättar att dottern en gång nästan blev utslängd på motorvägen för att hon inte ville betala 100 kronor extra för taxiresan – något föraren försökte utpressa dottern till. Historien är en av många otrygga berättelser från taxifärder som hon fått höra från flera personer genom åren.

– Min dotter kom hem och berättade om händelsen. Till slut började jag själv googla på om det fanns kvinnliga taxiförare. Vilket det finns ytterst få av. Då bestämde jag mig för att jobba för att få in fler, säger Cathrine Lind till Nyheter24.

Lika fort som Cathrine bestämde sig för att sätta ned foten och ifrågasatta varför det fanns så få kvinnliga taxiförare dröjde det inte länge tills hon ansökte och fick taxiförarlegitimation och körde igång.

För få kvinnliga taxiförare i landet

Cathrine och andra kvinnliga taxiförare har skapat ett nätverk för att hjälpa samt vara mentorer för andra kvinnor som en dag vill köra taxi. Kunder som åker med Cathrine och hennes kollegor kan enligt henne förvänta sig att de alltid dyker upp och inte håller på med några "dumheter i trafiken".

– Vi kör som man ska köra och inte håller på med dumheter i trafiken. Trygghet helt enkelt.
Det är viktigt, för många uttrycker sig så att det finns många gånger de känner sig otrygga med föraren av olika anledningar. 

"Inga som försöker skimma en på pengar"

Hon har kört taxi för både de nyare transportapparna och för de mer traditionella bolagen. Det sistnämnda upplevde hon otryggt – i och med den gnagande ovissheten att inte veta vem passageraren är.

Men nu tar hon sitt engagemang till nya höjder och har utvecklat en app, TAXIMAMMI (TM TAXI), som lanseras den 1 november. 

– Nu är vi flera stycken i mitt nätverk. Jag har trots att jag inte är en apputvecklare, knåpat ihop en app som det finns en kategori med kvinnliga förare i plus i en annan kategori så är det handplockade schyssta killar som kör.

Cathrine berättar att appen gäller först och främst i Stockholm men att det i framtiden kan komma att gälla flera städer i landet. 

– Appen är liksom "taximammis gäng", man ska veta att det är inga knäppisar som försöker skimma en på pengar eller hitta på annat dumt som kör. Bara schysst folk helt enkelt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!