En 15-åring levde allena i en husvagn i Sundsvalls skogar.
En 15-åring levde allena i en husvagn i Sundsvalls skogar. Genrebilder. - Foto: Jessica Gow/TT

Bortgift barn levde ensam i skogen – i en husvagn utan värme

Utan värme, el eller vatten levde en 15-åring i en husvagn i skogen. Efter en anmälan till Ivo har fallet utretts för prostitution och människohandel och nu kritiserar Ivo kommunen för bristande utredningsarbete i fallet.


Barnet, en 15-åring, tros ha fötts i Europa och sedan blivit bortgift. Efter att en orosanmälan kom in till Sundsvall kommun gällande barnet, levde denne utan sina vårdnadshavare i en husvagn i skogen, rapporterar Expressen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska efter anmälan ha utrett fallet efter en regionkoordinator för prostitution och människohandel skickat in ett klagomål om hur fallet hanterats.

Barnet var kraftigt nedkyld

I husvagnen som barnet bodde i fanns det ingen el, vatten eller värme. Barnet ska ha varit kraftigt nedkyld och smutsig. Det är även oklart om barnet försetts med mat för dagen, då inga vuxna kunnat lokaliserats på plats.

Men trots omständigheterna bedömdes det inte finnas behov av akut skydd och barnet ska även inte ha varit på plats när socialtjänsten gjort hembesök i husvagnen.

Ivo om händelsen: "Inte ske igen"

Nu kritiserar Ivo kommunen som inte agerat tidigare på orosanmälan. Tidningen skriver även att det tog upp till nästan två veckor innan man polisanmälde att barnet försvunnit samt att det funnits misstankar om äktenskapstvång och sexuell exploatering.

Ivo skriver följande:

"Ivo förutsätter att nämnden, med anledning av de brister som Ivo konstaterar i detta beslut, vidtar åtgärder för att säkerställa att de inte sker igen. Med anledning av detta vidtar Ivo i nuläget inte några ytterligare åtgärder men kan komma att följa upp beslutet".

Socialtjänsten ska efter utredningen haft kontakt med barnets vårdnadshavare och då fått veta att barnet återvänt till sitt fosterland Rumänien.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!