Magnus Hedberg rev James och Filippas kontrakt i Lyxfällan.
Magnus Hedberg rev James och Filippas kontrakt i Lyxfällan. - Foto: TV3/Lyxfällan och Privat

Magnus Hedberg rev kontraktet – Filippa, 22, riktar hård kritik mot Lyxfällan

När James och Filippa vägrade göra sig av med sin valp och bil fick Lyxfällans Magnus Hedberg nog – och rev kontraktet. Nu kastar Filippa en rejäl känga till produktionen.
– Det var jätteonödigt att de kom hit, säger hon till Nyheter24.


I den senaste säsongen av Lyxfällan träffade vi det unga paret Filippa Karlsson, 22, och James från Skellefteå som då hade en skuld på ungefär en halv miljon kronor, samtidigt som de gick back 31 200 kronor i månaden. Paret sponsrades av James mamma Maja, som är sjukpensionär, men ekonomin gick ändå inte runt.  

I början av programmet gick paret back 31 200 kronor i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Filippa och James vägrade sälja sin valp och bil – Magnus Hedberg rev kontraktet i Lyxfällan 

Paret behövde få in pengar snabbt, och programledaren Magnus Hedberg presenterade då ett förslag för att få ekonomin på banan, vilket inte uppskattades av deltagarna. James vägrade sälja sin Chevrolet Impala för 65 000 kronor, och Filippa ville inte heller lämna tillbaka sin valp som hon två veckor tidigare hade köpt för 18 000. 

Till slut valde Magnus Hedberg att riva kontraktet eftersom han inte ansåg att paret hade följt sin del av avtalet. 

Här kan du läsa mer om Filippa och James medverkan i Lyxfällan

Magnus Hedberg bestämde sig för att riva kontraktet. Foto: TV3/Lyxfällan

Filippa från Lyxfällan om valpen: "Ville inte vara med om de skulle sälja mina djur"

För Nyheter24 berättar Filippa att hon upplevde “brutna löften” från produktionens sida. Detta då hon hade varit tydlig med att hon inte ville medverka om hon skulle behöva göra sig av med djuren. 

– Jag hade sagt redan innan att jag vill inte gå vidare med min ansökan, och jag vill inte vara med, om ni ska sälja mina djur, säger hon och fortsätter: 

– Valpen visste de om och jag hade berättat om den, så jag var ändå tydlig med det. Men så valde de att komma hit ändå. Mot slutet kändes det som att det var jätteonödigt att de kom hit, både för oss och för dem. Då hade någon annan kunnat få vår plats. 

Den nya hundvalpen kostade 18 000 kronor. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-deltagarens känga: "Drar upp det för att få bra tv"

Hon förklarar att produktionen nu i efterhand har sagt att de inte tvingade henne att sälja djuren, men Filippa anser det ändå som bortslösad tid och resurser. 

– I början tänkte jag att de drar upp det för att få bra tv, men jag insåg ju sen att han (Magnus Hedberg reds.anm) kanske menar allvar. 

Störst fokus i programmet var just på att Filippa och James skulle sälja valpen respektive bilen, sina älskade ögonstenar. 

– Även om jag försökte säga att: “Jag har de här bildelarna, jag har Pokémonkort som är värda pengar, jag har det här, och det där”, så spelade det inte så stor roll för det var bara fokus på valpen. 

Enligt Filippa hade hon också kattungar som skulle säljas en vecka senare, men att det inte var aktuellt då dessa inte skulle säljas inom den veckan som Lyxfällan var på plats. 

Filippa brinner för djur. Foto: TV3/Lyxfällan

Filippa om det rivna kontraktet i Lyxfällan: "Kändes skönt"

Den dramatiska stunden när Magnus Hedberg river kontraktet beskriver Filippa snarare som en lättnad. “Nu slipper jag det här, nu åker de”, tänkte Filippa när den nästintill historiska Lyxfällan-händelsen skedde. 

– Det kändes ganska skönt. Då har de ändå tjatat om det här med valpen i fyra dagars tid och jag har sagt nej, nej och nej. Då kändes det som att det är lika bra att de bara river kontraktet. “Bra, nu är det över”. 

Här kan du läsa om förra gången kontraktet revs i Lyxfällan.

Lyxfällan-deltagarens ord om Magnus Hedberg: "Bara fått se den sidan"

Intrycket som Filippa har av programledaren Magnus Hedberg kan endast grundas på det som hände när de spelade in Lyxfällan, förklarar hon. 

– Det enda jag vet av honom är när han står och säger att vi ska skämmas och att det är pinsamt. Han kanske är jättesnäll och trevlig men det är bara den sidan jag fått se. 

Magnus satte upp en budget – trots att inget kontrakt fanns. Foto: TV3/Lyxfällan

Avsnittet tog sedan en oväntad vändning när några släktingar till Filippa helt plötsligt var beredda att gå in med en relativt stor summa pengar. Det gjorde att Magnus Hedberg på nytt kunde lägga upp en fungerande budget utifrån de nya förutsättningarna. 

– Vi har inget kontrakt, men det är så pass mycket pengar. Jag vill ha min rygg fri och jag vill känna att jag gjort min del och allt vad jag kan, sa Hedberg i programmet. 

Filippa däremot är en aning skeptisk till Magnus Hedbergs uttalande. 

– Då sa han ju att han vill ha ryggen fri och hjälpa. Jag vill ju tro på att han ville hjälpa men den enda sidan jag sett av honom är när han är irriterad på mig så då är det inte jättelätt att tro på det. 

James mamma Maja stöttade paret. Foto: TV3/Lyxfällan

Sålde bilen för 95 000 istället för 65 000 

Hur ser då livet ut i dag, efter det dramatiska avsnittet av Lyxfällan? 

– Det ser bra ut. James har sålt Chevan som han fick 95 för istället för 65. Den sålde han kort efter att de hade farit. Ingen av oss sitter hos Kronofogden och vi har avbetalningsplaner på det resterande som är kvar nu. Det är inte jättemycket kvar, och det går framåt, och skulderna går bara ner och ner, berättar Filippa för Nyheter24. 

Viaplays svar på Lyxfällan-deltagarens kritik: "Skulle aldrig tvinga någon"

I en kommentar till Nyheter24 menar Viaplay att de aldrig skulle tvinga någon av deltagarna att sälja sina husdjur.  

“Det är ett missförstånd där produktionsbolag och deltagarna har olika uppfattningar om premisserna före inspelning. Syftet med Lyxfällan är att hjälpa vanliga människor ur svåra ekonomiska knipor. I detta specifika fall ville inte Filippa och James följa de förändringsförslag som presenterades av Magnus Hedberg och därför kunde inte Lyxfällan hjälpa paret vidare. Därmed blev det naturliga steget att säga upp kontraktet. Vi skulle givetvis aldrig tvinga någon att sälja sina husdjur”, skriver Susanne Nylén, presschef på Viaplay. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?