Prästen missbrukade sin ställning.
Prästen missbrukade sin ställning. - Foto: Christine Olsson/TT/Shutterstock

Präst begravde man – hade sex med änkan

En präst i 60-års åldern missbrukade sin ställning och inledde en relation med en nybliven änka. Han ska även ha försökt inleda en relation med en 30 år yngre medarbetare.


Prästen verkade i en sydsvensk församling och under sommaren ska tre olika skrivelser till domkapitlet i Lund inkommit.

Då ifrågasattes prästens lämplighet efter att en av kvinnorna ska ha berättat att prästen begravt hennes make men att hon som nybliven änka blev uppringd av prästen, skriver rapporterar Sydsvenskan.

Det hela ledde till ett intimt förhållande som pågick i flera månader trots att prästen var gift. 

Prästen ska också ha försökt inleda en relation med en 30 år yngre medarbetare. Mannen ska även ha sagt till den yngre kvinnan att han skulle lämna sin fru för henne – trots hennes ointresse.

Prästen missbrukade sin ställning men får behålla kragen

Änkan ska till slut uppgett till domkapitlet att hon känt sig allt mer utnyttjad. Hon ska även ha sagt till prästen att umgänget måste upphöra.

Kvinnan har sedan ansett att prästen grovt missbrukat sin ställning. Domkapitlet anser också att prästen agerat gränslöst.

En präst får aldrig inleda en sexuell förbindelse med en person som står i en beroende- eller själavårdsrelation till honom, står det i beslutet, skriver tidningen.

Prästen menar att han blivit utsatt för en häxprocess och ska sedan ha sagt till domkapitlet: "Jag är inte felfri och utan skuld. Jag har varit otrogen mot min förra fru och borde varit mera återhållsam".  

I ett beslut anser domkapitlet att prästen är skyldig till olämpligt agerande, men han blir inte avkragad.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!