Nu drar kylan in över Sverige.
Nu drar kylan in över Sverige. - Foto: Anders Wiklund/TT

Då slår vargavintern till – kan bli 30 minusgrader

Snart är det åter dags för röda kinder och underställ! I nästa vecka blir det minusgrader över hela landet – och troligen har den bitande kylan ett fast grepp om Sverige.


I helgen väntas temperaturen i södra Sverige bli något kallare och till lördag har snön än mer börjat leta sig in över stora delar av landet. 

– Vi har ett nederbördsområde med snö och regn som börjar leta sig in i veckan. Ett lågtryck cirkulerar i de norra delarna av landet och det kommer snöa en hel del i södra Norrland, Svealand och Götaland till helgen, säger Lars, meteorolog på SMHI till Nyheter24 och fortsätter:

– Fram till helgen börjar det även dyka upp snöinslag i söder och sedan växer det på. I nästa vecka blir prognosen allt mer osäker. 

Negativ blockering håller ett stadigt grepp om landet

Kylan verkar även bita sig fast i Sverige på grund av "Grönlandsblockeringen", ett rejält högtryck – som ser ut att stanna. Begreppet kallas negativ blockering och innebär att lågtrycket spärras in av omgivande högtryck.

– Då går det åt det kallare hållet i hela landet och räkna med att det är riktigt kyligt under nätterna, eventuellt kanske bara några få minusgrader på dagarna. Men i de norra delarna kan temperaturer gå ned mot hela 30 minusgrader.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!