Sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn ger konkreta handråd hur du ska tänka inför- och under förlossningen.
Sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn ger konkreta handråd hur du ska tänka inför- och under förlossningen. - Foto: Privat/Sandra Qvist/TT

Viktiga saker att tänka på – vid en orgasmisk födelse: "Njutning"

Är du nyfiken på orgamisk födelse? Då finns det flera saker som kan vara viktiga att tänka på.
– Precis som när man har sex är förlossningen en intim, sårbar upplevelse, säger Erika Alsborn, sex- och förlossningscoach samt sjuksköterska, till Nyheter24.


Orgasmisk födelse (orgasmic birth), även kallad estatisk födelse, betyder inte nödvändigtvis att du upplever orgasm under förlossningen, snarare att du under förlossningen känner dig mer närvarande i kropp- och sinne och föder ditt barn med känslor som extas och frigörelse. 

Sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn som också är sjuksköterska i grunden tycker att det råder stor okunskap kring metoden "orgasmic birth" som fått en uppsving på senaste i sociala medier.

Metoden utförs inte på sjukhus och det är även ovanligt att vi hör läkare tala om metoden. 

– Det är inte farligare att föda barn hemma som många gör under en estatisk födelse. Det är viktigt att vi pratar mer om det eftersom risken är att vi spär på rädslan om att det är farligt att föda barn och det inte på sjukhus, säger Erika Alsborn till Nyheter24.

Orgasmisk födelse fokuserar på trygghet

Erika Alsborn berättar att under sin första graviditet kände hon en stark känsla av att hon inte ville föda på sjukhus. Känslan om att undersöka erfarenheter från annat håll än det som vi ofta blir exponerade för fick henne att läsa mer om alternativa förlossningsmetoder.

– Enligt min egen upplevelse kändes det alternativa väldigt positivt och framförallt bekräftande och positivt. Utifrån min egen erfarenhet och research började jag även min egen resa till att bli förlossningscoach.

Under en förlossning på sjukhus möts kvinnor ofta av en främmande miljö och flera främmande människor. Enligt Erika menar hon att många tror att känslan av den främmande miljön och otrygghet inte påverkar förlossningsupplevelsen – men det är fel inställning. 

– Någonstans har vi missat att känslor spelar en markant roll i förlossningen. Vi missar ofta det mest grundläggande, personliga relationer med yrkesutövare i förlossningsrummet och det som är med och skapar en trygg och lugn atmosfär

Otrygghet och stress kan således leda till fler komplikationer, och den negativa bilden om förlossning stärks.

Se förlossningsrummet som en privat sfär

När man föder barn så kan man ha samma känsla av behov som vid sex, vilket kan innebära trygghet. Men även att det är privat och att inga främlingar kommer in.

– Precis som när man har sex är förlossningen en intim, sårbar upplevelse. Här kan man tänka: "vad hade jag behövt för att känna mig trygg i min förlossning som i en intim situation?" och på så vis skapa ett tryggt rum inför förlossningen.

Det är enligt Erika viktigt att man förstår att det finns flera alternativa orgasmmetoder. Hon förklarar att när njutning möter rörelse av någon form skapas en alkemi inuti kroppen och ens mentala tillstånd skiftar till det bättre. 

– Vid avslappning släpper man sakta taget och hamnar i ett meditativt tillstånd. I stället för att enbart se en orgasm som en stimulering kan man föreställa sig en njutning som kan leda till orgasmisk upplysning.

Jobba med din andning vid orgasmisk födelse

Ha en djup, lugn och långsam andning och kom i kontakt med din kropp. Tillåt dig även själv att göra ljud och fokusera på vad som händer i kroppen.

– Jobba med fokus på kroppen, var uppmärksam på vad som händer i kroppen och lita på att den gör rätt.

När det väl är dags för födelsen och skapelsen av ett nytt liv kan ett sätt att hantera smärtan vara att man fokuserar på de olika sensationerna i kroppen.

–  I stället för att tänka "det gör ont!" kan du sjunka djupare in i upplevelsen och notera att det känns som att det bränns, ett extremt tryck, vågor av intensitet, att det hugger till och så vidare. Det gör det mycket lättare att ta sig igenom det.

Omfamna din sexualitet inför orgasmic birth

Smek dig själv och tillåt dig att njuta.

Smek underlivet och brösten då detta kan fungera som smärtlindring under förlossningen.

Få kärleksfull beröring

Ha kärleksfullt stöd i form av en partner, vän eller doula som ger dig kärlek, sensuell beröring och massage.  Genom att du tar på dig själv eller låter din partner göra det under förlossningen gör att det även kan bli lättare att efter graviditeten bevara sin sexuella identitet.

– Man ska tänka som att man ska ha sex och göra något intimt och sårbart. Ha någon hos dig som framkallar den känslan.

Under förlossningen kan även massage hjälpa dig att hantera smärtan eftersom det kan göra dig mer avslappnad. Vid massage frigörs hormoner i kroppen som lugnar och minskar känsligheten för smärta.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!