Stockholm

Trosreklam på buss fälls för könsdiskriminering: "Sexualiserar"

Sveriges Kvinnoorganisationer anmälde reklamen som nu blivit fälld.
Sveriges Kvinnoorganisationer anmälde reklamen som nu blivit fälld. T.h. Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Foto: Pressbild/Sveriges Kvinnoorganisationer

En reklambild på en tvåmeter stor rumpa som täckte bussar i Stockholmstrafiken anmäldes tidigare i år av Sveriges kvinnoorganisationer för könsdiskriminering till Reklamombudsmannen. Nu har reklamen blivit fälld.


Läs mer

I början av november i år kunde man se bussar som färdades i Stockholmstrafiken med reklambilder för trosor som täckte hela baksidan på bussarna. På bilden kunde man skåda en rumpa med högt skurna trosor och texten "Nothing butt perfect".

Sveriges kvinnoorganisationer anmälde bilden till reklamombudsmannen för könsdiskriminering, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om. 

– Den här typen av reklam är ett hinder för arbetet mot ett jämställt samhälle där kvinnor och män är lika mycket värda och får se ut och bete sig som de själva vill, sade Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer tidigare till Nyheter24.

Reklamombudsmannen fällde trosreklamen 

Nu är reklamen fälld hos Reklamombudsmannen och Clara Berglund säger i en intervju med P4 Stockholm att det är bra att den fälldes då reklamen "uppfyllde tydligt kriterierna, att den sexualiserar och objektifierar kvinnors kroppar".

Hon menar att placeringen av reklambilden på en buss i kollektivtrafiken som alla stockholmare kunde exponeras för är problematisk, då vi inte kan välja bort den så som vi kan välja bort reklam på tv:n eller i mobilen.

– Det är allvarligt. Varje dag utsätts barn och vuxna på vägen till skolan och jobbet för budskap som sexualiserar kvinnors kroppar och upprätthåller stereotyper om hur kvinnor ska se ut och bete sig. Sverige har tidigare fått kritik från FN:s kvinnorättskommittée för att regeringen inte har gjort något för att bekämpa könsdiskriminerande reklam, säger hon till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.