Att ha för kort penissträng är inte ovanligt.
Att ha för kort penissträng är inte ovanligt. - Foto: Pexels och Stella Pictures

Kort penissträng? Det gör du om den spricker – experten: "Avstå från..."

Penissträngen, även kallad frenulum, kan vara ett område som bidrar till sexuell njutning, men den kan också ställa till problem. För nyheter24 berättar Tom Peters, sexolog hos RFSU, om vad som kan göra att strängen spricker och vad man då ska göra.


Har du hört talas om frenulum? Det är en del av penisen som kan vara känslig för stimuli, men som också kan ställa till med besvär.

För Nyheter24 berättar Tom Peters, sexolog hus RFSU, mer om frenulum.

– Strängen på penisens undersida mellan penisollon och penisskaft är en hudflik som är lik den vi har under tungan och under överläppen. För många är frenulum känslig för beröring och kan spela en viktig roll för sexuell njutning, säger han.

Här kan du läsa om hur multipla orgasmer fungerar och vilka som kan få dem.

Vad är frenulum?

Men frenulum kan som sagt också orsaka problem.

– Frenulum kan kännas tajt, vilket vissa också känner kring resten av förhuden, när penisen växer. Att tvätta penis och förhud – och använd endast oparfymerad tvål eller intim tvätt då – och smörja in den med en mjukgörande oparfymerad kräm kan hjälpa att mjuka upp huden och minska spänningen, säger Tom Peters.

För kort penissträng kan spricka vid sex

Hur pass vanligt är det då att frenulum är för kort?

– Det är inte ovanligt att penissträngen, eller frenulum, är kort eller spänd när penisen är erigerad. Strängen kan då spricka under sex och då den innehåller blodkärl kan det leda till riklig blödning. Det är dock inte farligt och läker oftast av sig själv, berättar Tom Peters och fortsätter:

– Avstå från onani eller sex med partner till strängen är helt läkt. Har du besvär med smärta eller upprepade blödningar från strängen kan du få hjälp på en ungdomsmottagning eller mottagning för sexuell hälsa.

Nyfiken på fontänorgasm? Läs om hur de funkar här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.