Psykologen och sexologen Beatrice Lindéh utövar själv BDSM.
Psykologen och sexologen Beatrice Lindéh utövar själv BDSM. - Foto: Linda Florin och Stella Pictures

Sexologen: Det här är det värsta du kan göra om du vill testa BDSM

Är du nyfiken på BDSM? Då finns det vissa saker som kan vara viktiga att tänka på. Sexologen tillika psykologen Beatrice Lindéh, som själv ägnar sig åt och har skrivit böcker om BDSM, berättar för Nyheter24 vad du INTE ska göra och reglerna som kan vara bra att förhålla sig till.


Numera har BDSM – alltså,  bondage/disciplin, dominans/submission och sadomasochism, blivit ett relativt vanligt inslag i många människors sexliv.

Så har det dock inte alltid varit. Beatrice Lindéh, som arbetar som psykolog och sexolog, upptäckte sitt eget intresse för BDSM i tidig ålder, men långt innan det var "en grej". 

– De första rent sexuella tankarna jag hade som rörde teman kring BDSM var väl i början av puberteten kanske, och sen utvecklades de till att bli en mer sexuell nyfikenhet, berättar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– Det fanns ju inget ord för det på den här tiden heller, och det var inget man pratade om, så jag kände mig lite som ett ufo de första åren efter puberteten, tills jag hittade en kille som jag kunde utforska det ihop med. Det var dock fortfarande väldigt skamligt och inget jag vågade prata högt om att jag gillade. 

Numera ägnar sig Lindéh åt BDSM tillsammans med maken Johan Lindéh och hon har dessutom skrivit boken "Vill du ha stryk? En bok om BDSM för nyfikna, utövare och alla andra". 

Här kan du läsa om sex sätt att få fontänorgasm på.

Sexologen om BDSM: "Gå varsamt fram"

För de som inte är lika erfarna på området har Beatrice Lindéh flera råd – inte minst kring första gången man provar BDSM.

– Det värsta man kan göra när man vill prova, är att göra det med någon man inte känner, eller känner sig trygg med. Sen finns några andra hållpunkter som kan vara viktiga: att vara nykter, att prata igenom det innan, och att gå varsamt fram, säger hon.

Faktum är att det faktiskt finns regler som kan vara bra att förhålla sig till om man vill testa lite tuffare tag i sänghalmen.

– Inom BDSM-scenen pratar man om SSC: Safe, sane och consensual. Alltså säkert eller tryggt, vettigt eller sunt och under samtycke. Håller man sig till det är det inte ofta det går fel. 

– Utöver det har alla olika gränser och regler för att göra det säkert och tryggt, men det är sånt man diskuterar innan man ger sig in i det.

Läs här om hur multipla orgasmer funkar och hur du får dem.

/
sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.