Stockholm

Expertens sparknep: Så tryggar du pensionen – och här är fallgropen att akta sig för

Pensionär eller inte – det är aldrig försent att börja pensionsspara.
Pensionär eller inte – det är aldrig försent att börja pensionsspara. Foto: Fredrik Sandberg/Henrik Montgomery/TT

Nöj dig inte med att ögna igenom det orangea kuvertet! Och kasta inte ifrån dig det med en gång – i det vilar din framtid. Här tipsar Nyheter24 hur du kan få en ljusare framtid i pensionsåldern.

Varje år får du som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked på posten – det orangea kuvertet. I dag slänger många kuvertet eller glömmer bort att öppna det.

Läs mer

Varje år får du som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked på posten – det orangea kuvertet. I dag slänger många kuvertet eller glömmer bort att öppna det.

Att så många slänger kuvertet kan bero på att människans hjärna inte är konstruerad att tänka så långsiktigt fram i tiden som pensionen, enligt Icas vardagsekonom Magnus Hjelmér som Nyheter24 pratat med. 

Han menar att du har störst nytta av att placera dina pengar som pensionär om du börjat spara redan före pensionen. 

Ett smart drag i livet är att börja planera för en lång pension för minst 20 år. Inkomsten kan i detta nu blir lägre, men de oväntade utgifterna kan bli kostsamma ändå – vilka du ska undvika.

Bankens buffert-rekommendation

Det första du bör göra om du vet med dig att du kommer behöva sparpengar inom kort är att du placerar dessa på ett vanligt bankkonto.

Bankerna brukar även rekommendera att du har en buffert motsvarande ungefär tre till fyra månadsinkomster på ett sparkonto, men hur mycket du bör spara varierar alltid från person till person.

– När ens ekonomi går runt känns det som att man ska klara sig och risken finns att man fortsätter spendera. Så länge det funkar så kör man på, men det är först den dagen som det kärvar sig som man börjar förändra sig och då kan det bli tufft, säger Magnus Hjelmér.

Tryggare med lägre avkastning

Många pensionärer föredrar att spara på kortare sikt och placerar därför många gånger sina pengar på ett räntekonto. Det kan också vara tryggare med säkra investeringar och lägre avkastning, men det viktiga är att du har ett regelbundet sparande som ger avkastning även på lång sikt.

Banken rekommenderar att du har en buffert motsvarande ungefär fyra månader på ett sparkonto. Är du trygg med att spara på längre sikt kan du öka risknivån för mer avkastning om cirka 7 – 10 år. 

– Behöver du motivera ditt pensionssparande kan vi försöka föreställa oss själva hur vi kommer att se ut som pensionärer. Det kan ge oss en bättre inblick samt ge oss starkare känslor till det som i dag känns avlägset.

Två exempel på långsiktigt sparande är att du sätter undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Det går också att minska dina utgifter som pensionär om du amorterar på eventuella bolån.

Undvik den här högriskinvesteringen

Det bästa du som pensionär kan göra eller fundera på i god tid är att undvika investeringen som innebär höga risker, där bör du bland annat undvika volatila aktier med varierande priser.

Aktier med hög volatilitet kan stiga med kort varsel, men priset kan sjunka lika snabbt och då förlorar du pengarna.

Premium
Engångsbetalning - snabbt och enkelt
Detta är en låst artikel. Logga in om du redan har köpt den.
Läs våra köpvillkor här.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.