- Foto: Fritz Schibli/TT/Pexels

Kravet många kattägare missar: "En skam att det får fortgå"

Är du kattägare? Då ska du enligt den nya kattlagen både ID-märka och registrera din katt på Jordbruksverket. Men det finns en till sak du bör tänka på för att höja din katts status och hälsa.


Från och med årsskiftet blev det obligatoriskt med ID-märkning och registrering av katter hos Jordbruksverket. Lagen välkomnas av många men det kommer krävas ett fortsatt hårt arbete för att höja katternas anseende hos allmänheten – vilket ligger på alla kattägare att ta sitt ansvar.

– Jordbruksverkets register öppnar efter årsskiftet och då är det viktigt att kattägaren registrerar sin katt med hjälp av koden. Katter är ett av våra vanligaste husdjur, men tyvärr finns det också för många katter i Sverige som saknar ett hem. Med det nya lagförslaget kommer det gå snabbare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och identifiera vilka katter som saknar ett hem, säger säger Odd Einar, chef för djurförsäkring på Svedea till Nyheter24 i en tidigare intervju.

Samtidigt är det även viktigt att kattägare ser till att ta sitt ansvar så missarna inte förökar sig oplanerat. 

Många kattägare, boende på gårdar, hävdar att de inte vill kastrera sina katter som vistas utomhus eftersom de inte vill riskera att katternas jaktinstinkter försvinner om de kastreras. Det har Djurskyddsinspektörer och Djurskyddsföreningar hört och sett, vilket Djurskyddet skriver om. 

– Då förklarar vi att katten ju tvärtom kan bli bättre om den bara koncentrerar sig på det och inte drivs av revirkamp och instinkter att para sig, säger djurskyddsinspektör Emma Jönsson vid Länsstyrelsen Skåne till sajten.

Jordbruksverkets råd till hankatten

Jordbruksverket har nya regler sedan 15 juni 2020 där det framgår att man som kattägare ska göra vad man kan för att katter inte ska fortplanta sig oplanerat, oönskat eller överdrivet. Har man en hankatt som går lös ute så bör man med andra ord kastrera den.

– Det finns gårdar som lägger hundratusentals kronor på sina hästar, sadlar, utrustning, foder men inte kan tänka sig att betala 1 200 kronor för att låta kastrera katten eller se till att den inte kan föröka sig. Fastän det är lagkrav på att göra det, säger Boel Olsson, på Djurskyddet Landskrona till sajten och fortsätter:

– På en och samma gård kan enorma summor satsas på ett djurslag och absolut inget på ett annat. Jag hade kunnat förstå det om det inte fanns pengar och om alla djurs skötsel var eftersatt men så är det sällan. Det är en skam att det får fortgå.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.